Izvor: Index.hr

Orke su se u nedjelju zabile u jedrilicu u blizini obale severozapadne Španije, oštetivši joj kormilo. Zbog takvog ponašanja kitova ubica došlo je do akcije spašavanje u kojoj je jedan član posade jedrilice teško povređen, javlja CBS.

Nije bilo poznato koliko je tačno orki učestvovalo u napadu blizu O Ronkuda, duž stenovitih litica španskee pokrajine Galicije.

Španska pomorska spasilačka služba saopštila je da su dve osobe na brodu Amidala oko 16 sati preko radioveze zatražile pomoć od dispečerskog centra u Cape Finisterreu, području takođe obeleženom stenovitim obalama i u to vreme nemirnim morem.

Spasilačka služba je spasila muškarca i ženu, članove posade broda. Reč je o državljanima Belgije, a plovili su s brodom pod finskom zastavom.

Komplikovana akcija spašavanja

Još jedan brod sa španskom pomorskom spasilačkom službom plovio je satima do Amidale po nepovoljnim vremenskim uslovima. Talasi su bili visoki gotovo tri metra, a vetar je duvao do 64 km/h. 

Dok je organizovana operacija tegljenja koja bi spasilačkom brodu omogućila da polako povuče jedrilicu do luke u Camarinjasu, žena je na brodu Amidala ozbiljno povredila ruku i helikopterom je vraćena na kopno. Misija tegljenja na kraju je završila pristajanjem jedrilice malo pre 21:30.

Manuel Capens, koji vodi centar za koordinaciju spašavanja u Cape Finisterreu, u izjavi je pohvalio posadu Amidale i sve koji su učestovali u izvlačenju jer su uspešno završili operaciju u tako teškim uslovima.

Nije prvi put da su se orke okomile na brod kod Španije

Incident s orkama u nedelju samo je poslednji u nizu izveštaja o orkama koje su oštetile jedrilice u španskim vodama i širom okolne regije.

U maju je jahta potonula nakon što su je kitovi ubice napali u Gibraltarskom moreuzu, uskom plovnom putu koji povezuje Atlantski okean i Sredozemno more između južne Španije i Maroka.

Nepoznati broj orki je tada udario u plovilo s dvoje ljudi i izazvao curenje vode, prema španskom pomorskom spasilačkom centru. Članove posade tog broda spasio je tanker s naftom koji je prolazio.

Sve češći napadi orki

Napadi orki na jedrilice poslednjih godina su sve češći. Izveštaj o interakcijama kitova ubica s ljudima više su se nego utrostručila tokom poslednje dve godine, prema istraživačkoj skupini GTOA, koja dokumentuje takve incidente na i oko Atlantika te Iberijskog poluostrva.

Grupa je rekla da je zabeležila stotine tih interakcija od 2020. iako su istraživači primetili da je takvo ponašanje orki u Gibraltarskom moreuzu i Biskajskom zalivu, još jednoj žarišnoj tački interakcije s kitovima ubicama, značajno opalo između januara i maja ove godine u poređenju s prošlom.

Mornari su pribegavali svemu, od bacanja peska u more, preko postavljanja vatrometa do puštanja muzike, u pokušaju da se odbrane od kitova ubica koji napadaju brod.

Podeli: