Izvor: Fenix magazin

Od maja sledeće godine državljani tzv. Zapadnog Balkana, i to Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, kao i Moldavije i Ukrajine, moraće da plate sedam evra takse za vizu za ulazak u šengenski prostor.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Džonson potvrdila je da će Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS), prema kojem će britanski, ali i drugi građani morati podneti zahtev za ukidanje viza pre ulaska u EU, verovatno stupiti na snagu od maja sledeće godine.

To će se takođe odnositi na građane drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u EU, poput SAD-a, Australije i Kanade, prenosi Gardijan.

Sistem ETIAS će zahtevati od državljana koji nisu državljani EU-a da podnesu zahtev za putnu dozvolu od sedam evra pre ulaska u šengenski prostor, koji uključuje 27 članica EU-a, Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku. Dozvola će trajati tri godine, odnosno do isteka pasoša putnika.

Putnici će morati da dostave lične podatke putem interneta, kao što su adresa i zaposlenje, kao i krivični dosije i kontakt podatke u zemlji odredišta. Očekuje se da će većina zahteva biti odobrena u roku od nekoliko minuta, ali neke odluke bi mogle potrajati i do 72 sata, navodi „Gardijan“, prenosi Anadolija.

U međuvremenu je EU potvrdila da će 10. novembra, odnosno pola godine pre implementacije sistema ETIAS, nakon nekoliko odlaganja početi sa radom sistem ulaska i izlaska (EES) za zemlje šengenskog prostora.

EES će od putnika zahtevati da na granici daju biometrijske podatke kao što su otisci prstiju i slike lica. To je deo mera čiji je cilj otežati kriminalcima ili teroristima ulazak u EU sa lažnim pasošima. Prema prvim predviđanjima, sistem je trebalo da proradi još 2022. godine.

Podeli: