Izvor: B92.net

Besni stanovnici Kanarskih ostrva zahtevaju hitno zaustavljanje izgradnje bilo kakvog smeštaja za odmor, jer tenzije i dalje rastu zbog prekomernog turizma.

Kanarska ostrva su samo jedno od mnogih popularnih mesta za odmor na kojima su uzavreli sukobi koji su doveli do velikih demonstracija širom Španije.

Aktivisti na Kanarima ostali su zaprepašćeni odlukom lokalne vlade da nastavi sa razvojnim planom koji je odobren još 2022.

Poznat kao Plan Insular de Ordenacion, omogućava izgradnju preko 129.000 novih turističkih jedinica, što efektivno udvostručuje trenutni kapacitet.


Lideri protesta kažu da su planovi proširenja ekološki neodrživi i da su nasleđe diskreditovanog turističkog modela.

U otvorenoj izjavi, ekološka organizacija Ben Magec je rekla: "Takve prognoze rasta izgledaju kao pokušaj da se nastavi sa razvojnim modelom koji se već urušava. Najgore je što ovo planiranje uključuje uništavanje ekosistema koji su ostali relativno zaštićeni od uticaja turističke industrije."

"Granica je pređena, a volja naroda na Kanarskim ostrvima je jasna", poručili su.

 Ogromne demonstracije održavane su na Kanarima od proleća, dok lokalno stanovništvo iskaljuje svoj bes na sve veću plimu posetilaca, piše Express.


 

Podeli: