Izvor: Index.hr

Sa sezonom letovanja, stalno se spekuliše o tome koje je more najčistije.

Što se tiče našeg okruženja, Hrvatska ima najčistije more za kupanje, što je sada potvrdila i najnovija zvanična analiza i izveštaj Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu.

Na osnovu prošlogodišnjih podataka, analiza je pokazala da je 99,1 posto hrvatskih obalnih područja (tačnije 886 od 894 ispitana) dobilo odličnu ocenu u pogledu kvaliteta morske vode. Istraživanjem je obuhvaćeno 27 država članica Evropske unije i Albanija. Prvo mesto zauzela je Hrvatska, a zatim slede Grčka i Kipar.

O Jadranskom moru pišu i Amerikanci

O moru u Hrvatskoj pisao je i američki časopis Travel + Leisure. Oni pišu da je ova "mala zemlja, smeštena uz Jadransko more, zapanjila svet svojim impresivnim rezultatima".

"Ako kupanje ili jedrenje u neverovatno čistom moru u Hrvatskoj zvuči kao vaš letnji san, možda biste želeli što pre da krenete tamo. Iako je to još uvek nešto manje popularna evropska letnja destinacija, u poređenju sa Grčkom i Italijom, npr. Hrvatska je jedna od najboljih zemalja u Evropi za ljubitelje plaža. Svake godine se na njenim obalama okupi skoro 50 miliona ljudi", navodi se u članku.

Shutterstock/Benny Marty

"Hrvatska ima više od 2.736 kilometara kopnene obale, sa dodatnih 4.000 milja obale ostrva i ostrvaca u Jadranskom moru. Široko oko 193 kilometra, Jadransko more razdvaja Italiju od Balkana i poznato je po svojoj čistoći", dodaju oni.

Najlepše plaže

Hrvatska poslednjih godina privlači veliki broj turista zbog svojih prirodnih lepota i mora koje oduzima dah. Hrvatska obala je prelepa zbog svojih plaža, uvala i zaliva.

Podeli: