Izvor: B92.net

Autor:  Marija Mitić Marija Mitić

Ukoliko vam je istekao pasoš, a hitno vam je potreban novi, postoji mogućnost da ga dobijete i to za samo 48 sati.

U tom slučaju radi se o izdavanju pasoša po hitnom postupku, za šta je potrebno ispuniti određene uslove.

Naime, građani koji zahtev za izdavanje pasoša žele da podnesu po hitnom postupku, najpre se obraćaju nadležnoj jedinici MUP-a i imaju prioritet prilikom podnošenja zahteva, navode iz MUP-a.

Obrazac zahteva za izdavanje pasoša je isti za postupak izdavanja pasoša po redovnom i po hitnom postupku i popunjava se prilikom podnošenja zahteva.

"Ukoliko vam je potrebno da hitno izvadite pasoš, potrebno je da podnesete dokaz o hitnosti, koji recimo podrazumeva potvrdu da vam je potrebno lečenje u inostranstvu, ili ako je u pitanju smrtni slučaj. Potrebno je da u pisanom obliku podnesete zahtev, a cena je tada niža ", rekla je ranije Aleksandra Marković za TV Prva.

Inače, ono što mnogi ne znaju jeste da zahtev za izdavanje pasoša mogu da podnesu u bilo kojoj policijskoj stanici ili ispostavi u Beogradu, bez obzira na opštinu na kojoj im je prijavljeno prebivalište.

"Svi građani sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda mogu da podnesu zahtev za pasoš u bilo kojoj policijskoj stanici ili ispostavi bez obzira na prijavljeno prebivalište", istakla je ranije Branka Popadić, pukovnica policijei dodala:

"Moj savet je da se na vreme pogledate važenje putne isprave, pa tek onda da se krene u traženje željene destinacije. Obratite pažnju i na to da neke zemlje zahtevaju da pasoš važi tri meseca od dana povratka. U nekim zemljama poput Turske i Egipta taj rok je čak šest meseci".

Kako podneti zahtev za pasoš?

Zahtev može da se podnese dolaskom ili zakazivanjem putem portala eUprave.

Na portalu su često termini popunjeni, a ukoliko uživo predajete zahtev potrebna vam je samo važeća lična karta i uplatnica.

"Potrebna je samo važeća lična karta i uplatnica na iznos od 3.600 dinara, a uplatnica se kreira na portalu eUprava. Novac se nakon kreiranja uplatnice može uplatiti u bilo kojoj pošti ili banci, elektronski ili putem QR koda. Ukoliko elektronski uplatite nije vam potreban dokaz o uplati", objasnila je pukovnica.

Kod maloletne dece neophodno je prisustvo oba roditelja, a ukoliko jedan od roditelja ne može da dođe potrebna je pisana saglasnost drugog roditelja overena kod nadležnog organa.

Koliko košta izdavanje pasoša: Podnesite zahtev na vreme, inače će biti skuplje VIDEO

Cena izdavanja novog pasoša

Hitno izdavanje pasoša bez dokaza o hitnosti koštaće vas 8.600 dinara ili 9.200.

Naime, ukoliko ste pasoš izgubili morate na sve to platiti i taksu od 900 dinara. U slučaju da pasoš važi narednih 6 meseci, i tada se plaća taksa od 3.600 dinara, a ako je do isteka ostalo više od 6 meseci onda je taksa za izdavanje pasoša 4.200 dinara.

Ista situacija je i ako želite da dobijete pasoš po hitnom postupku, kada na sve prethodne takse plaćate taksu od 5.000 dinara za izdavanje po hitnom postupku.

Znači, pasoš će vas koštati 8.600 (ukoliko do isteka pasoša ostalo šest meseci) ili 9.200 dinara (ukoliko pasoš ističe za više od šest meseci).

Ukoliko ste pasoš izgubili, na ove iznose (i za standardnu proceduru i za izradu po hitnom postupku) dodajte još 900 dinara.

Inače, zahtev za izdavanje pasoša regularno možete podneti šest meseci pre isteka važećeg, a ukoliko vam pasoš ističe za više od sedam meseci, a ipak vam je potreban nov, cena je 4.200 dinara.

Termini za izdavanje pasoša popunjeni mesec dana unapred: Evo šta da radite u tom slučaju VIDEO

Preuzimanje pasoša

Kada vaš pasoš bude spreman i odete po njega, potrebno je poneti ličnu kartu kao i stari pasoš kako bi bio poništen.

Preuzimanje pasoša ne možete da zakažete. Potrebno je da dođete lično i da čekate.

Rok važenja pasoša

Pasoši za odrasle važe 10 godina, a dečiji pasoši, odnosno pasoši maloletnih osoba, imaju kraći rok važenja nego što je to slučaj kod odraslih.

Deci uzrasta 14 i više godina izdaje se pasoš koji važi koliko i za odrasle, odnosno 10 godina.

Deci uzrasta od 4 do 14 godina MUP Srbije izdaje pasoš koji važi 5 godina, a mališanima mlađim od četiri godine pasoš važi 3 godine.

Dakle, ako imate decu mlađu od 14 godina, nemojte se pouzdati u to da sigurno važi jer ste ga izvadili kad i vaš. Ukoliko dete nema važeći pasoš, sasvim sigurno će vas naša policija vratiti sa granice.

Podeli: