Izvor: Klix.ba

Barselona, ​​jedan od najposećenijih gradova Evrope, planira da zabrani iznajmljivanje stanova turistima do 2029. godine.

Vlasti su donele ovu odluku kako bi se ublažio nedostatak stambenog prostora za lokalce u drugom najvećem gradu Španije.

Licence za 10.101 stan koji je trenutno odobren za kratkoročni najam i koji su dostupni na platformama kao što su Airbnb i Homeaway neće biti obnovljene kada isteknu u novembru 2028. godine, otkrio je gradonačelnik Barselone na konferenciji za novinare.

"Grad ne može da dozvoli da se toliki broj stanova koristi za turističku delatnost u vreme teškog pristupa stanovanju i kada su očigledni negativni efekti turističke prenaseljenosti", dodao je on.

To znači da će "od 2029. godine", ako ne bude zastoja, "turistički stanovi kako ih mi danas zamišljamo nestati iz grada Barselone".

Gradovi poput Berlina, Pariza i Barselone kažu da veb-stranice za iznajmljivanje domova za turiste uskraćuju meštanima stanove za dugoročni najam i podižu cene kuća koje ostaju na tržištu.

Gradonačelnik Kolboni je rekao da je bum kratkoročnih iznajmljivanja u Barseloni pomogao da se povećaju zakupnine za 68 odsto u gradu, a troškovi kupovine kuće za 38 odsto.

"Suočavamo se sa onim što smatramo najvećim problemom Barselone", rekao je on.

Njegova prethodnica, bivša stambena aktivistkinja Ada Kolau, obustavila je izdavanje novih dozvola za turističke apartmane i zabranila otvaranje novih hotela u najpopularnijim delovima grada u sklopu napora da se smanji preveliki turizam.

Ipak, to nije sprečilo da broj posetilaca grada, koji je poznat po svojoj arhitekturi, muzejima i plažama, nastavi da se povećava, posebno nakon ukidanja ograničenja putovanja zbog pandemije.

Nekoliko lokalnih udruženja pozvalo je na demonstracije 6. jula sa sloganom: "Dosta! Zaustavimo turizam!".

Skup će uslediti nakon drugih sličnih demonstracija održanih poslednjih meseci u drugim španskim turističkim mjstima kao što su Kanarska ostrva i Palma de Majorka.

Podeli: