Tehnopolis 141: JMBG na izvol'te

Izvor: Aleksandar Miladinoviæ

Petak, 14.01.2022.

22:57

Tehnopolis 141: JMBG na izvol'te

Spisak načina na koje možete ostati bez privatnosti svog jedinstvenog matičnog broja bogatiji je za još jednog, ozbiljnog člana.

Priča o problematici ličnih podataka u digitalnim zelenim sertifikatima koju je nedavno objavio BBC News na srpskom, odvela nas je u šumu u kojoj smo poterali zeca, a isterali vuka. Uprkos tome što je JMBG uklonjen sa javnog dela sertifikata, ipak je i dalje njegov neodvojiv deo, skriven tako da ga je lako otkriti.

Da ovo ne bude epizoda samo teških tema možemo zahvaliti ovogodišnjem CES-u koji ne da nije propao, već je bio i zanimljiv. U mnoštvu tehnologija, uređaja i čipova, razvija se budućnost jedne industrije za koju i dalje vezujemo veštine koje tehnologija polako ali sigurno prevazilazi.

Apple je postavio novi rekord, a u ovoj epizodi pokazali smo da odlično baratamo brojevima, kako na srpskom, tako i na engleskom. Naši brojevi za 2021. su sjajni, pa vam se zahvaljujemo na našoj najboljoj godini koja ne bi bila moguća bez vas.

Hvala na svim, pa i ovom slušanju!

Korona virus, Srbija i zaštita podataka: BBC istražuje - zašto su kovid redari, ni krivi ni dužni, imali pristup ličnim podacima građana - https://www.b92.net/bbc/index.php?yyyy=2021&mm=12&dd=31&nav_id=2081039

Pratite Tehnopolis podcast
RSS: https://www.b92.net/podcast/tehnopolis/feed/
Apple Podcasts: https://podcasts.apple.com/podcast/tehnopolis/id1185520336?mt=2
Google Podcasts: https://bit.ly/32Y1mlO

Aleksandar Miladinović
https://twitter.com/alexmiladinovic

Ivan Jelić
https://twitter.com/escapetofreedom
https://mastodon.social/@escapetofreedom

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: