Život

Sreda, 06.06.2012.

10:15

Pogledajte tranzit Venere (FOTO)

Ljudi širom sveta imali su poslednju priliku u životu da vide i snime retku astronomsku pojavu – prelazak Venere preko sunčevog diska. Zbog oblaka, stanovnici Srbije su uglavnom bili uskraćeni za ovaj fenomen.

Izvor: B92

Default images

Kompletan prelaz trajao je 6 sati i 40 minuta, a bio je vidljiv iz celog sveta. Stanovnici Severne i Centralne Amerike kao i severnijih delova Južne Amerike imali su priliku da 5. juna uveče vide početak tranzita.

Ceo tranzit bio je vidljiv iz istočne Azije i zapadnog Pacifika, dok su Evropljani i stanovnici Bliskog istoka i Južne Azije mogli da posmatraju sam kraj ovog fenomena 6. juna, tokom izlaska sunca.

Stanovnici Srbije su tranzit Venere, usled velike oblačnosti, uglavnom propustili. Redak fenomen su u našoj zemlji videli samo srećnici, pa se tako tranzit nazirao kroz oblake u Bačkoj Palanci od samog izlaska Sunca (4:56) do 6:55 časova, po našem vremenu.

Sledeći put sa Zemlje ovaj prizor će moći da se ponovo vidi tek 2117, odnosno za 105 godina. Od vremena Galilea do danas video se samo sedam puta, a poslednji put dogodio se 8. juna 2004.

Iako su oblaci sprečili građane Srbije da uživaju u ovom retkom fenomenu, više fotografija tranzita Venere širom sveta pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

20 h

Podeli: