Život

Sreda, 21.02.2024.

22:02

Pao je

Beskontrolni satelit je pao nakon gotovo tri decenije od lansiranja.

Izvor: B92, independent.co.uk

Pao je
Foto: Shutterstock/Mechanik

 

 

Satelit ERS-2, koji je služio kao platforma za posmatranje od svog lansiranja 1995. godine, sleteo je danas u Tihi okean između Aljaske i Havaja.

Evropska svemirska agencija (ESA) izjavila je da su rizici povezani sa ovim satelitom od dve tone "veoma niski", međutim, postojala je i dalje mogućnost da fragmenti pogode naseljena područja.

Mirko Albani iz Odeljenja za zemaljsko posmatranje Evropske svemirske agencije izjavio je:

 

 

 

"Važno je istaći da nijedan od elemenata koji bi mogli ponovno ući u atmosferu (i stići do površine) nije radioaktivan niti toksičan."

Predviđeno vreme ulaska satelita u atmosferu Zemlje bilo je prvobitno zakazano za 15:49 GMT (10:49 EST) u sredu, međutim, satelit je ostao u orbiti oko planete još sat vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: