Život

Ponedeljak, 02.10.2023.

17:30

Panika u Francuskoj: Stenice "okupirale" državu, ima ih svuda FOTO/VIDEO

Francuska muku muči sa stenicama, a problem je toliko narastao da je izazvao i političke rasprave.

Izvor: Jutarnji.hr

Panika u Francuskoj: Stenice
Foto: Profimedia

Kako Gardijan navodi, gradsko veće u Parizu je reklo da se invazija insekata krvopija mora rešiti pre Olimpijskih igara sledeće godine, a ministar saobraćaja pozvao je železničke i autobuske prevoznike da spreče razmnožavanje stenica na sedištima svojih vozila.

Brojni putnici objavili su fotografije i video-zapise insekata u pariskom gradskom saobraćaju, brzim vozovima i na aerodromu Šarl de Gol, što je izazvalo pravi talas panike i gađenja. Da je đavo odneo šalu pokazuje i snimak na kojem se vidi i da je sedište u bioskopu puno stenica. Mnoge kompanije izvršile su dezinsekciju, ali problem ne jenjava.

Stenice, koje su uglavnom iščezle do kraja pedesetih godina prošlog veka, ponovo su se pojavile u poslednjim decenijama, s tim što su sada dosta otpornije na hemijska sredstva.

Mogu se naći u dušecima, odeći, torbama. Izlaze noću kako bi se hranile ljudskom krvlju. Često uzrokuju psihološki stres, probleme sa spavanjem, teskobu i depresiju. Novine Parizijen objavile su u petak na naslovnoj stranici članak o panici oko stenica, nazivajući taj problem ‘kućnim terorom‘.

Francusko nacionalno zdravstveno i sanitarno telo Anses objavilo je da je između 2017. i 2022. 11 odsto francuskih domova imalo problema sa stenicama.

Da li će Francuska uspeti da se izbori sa ovom napašću?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: