Život

Nedelja, 24.09.2023.

12:45

Predsednik SAD imao rasistički ispad? Prozvao repera, spomenuo mu i biceps VIDEO

Reper LL Kul Džej primio je u subotu uveče zajedno sa MC Lajtom nagradu Feniks za muzička dostignuća tokom svečane večere u Vašingtonu kojoj je prisustvovao i Bajden, a predsednik SAD Džo Bajden je za njega koristio termin koji ima rasistički kontekst.

Izvor: B92

Predsednik SAD imao rasistički ispad? Prozvao repera, spomenuo mu i biceps VIDEO
Foto: Profimedia

"Dvojica velikih umetnika našeg vremena koji predstavljaju revolucionarno nasleđe hip-hopa u Americi, LL Džej Kul Džej, uh...", rekao je Bajden, dok su se u sali smejali njegovom gafu, prenosi Njujork post.

Međutim, tu nije bio kraj Bajdenovog govora.

"Uzgred, taj dečko, taj čovek ima biceps koji je veći od mojih butina" dodao je Bajden.

Administratori naloga Republikanskog nacionalnog komiteta navodno su odmah na društvenoj mreži X (bivši Tviter) odmah primetili Bajdenov gaf i objavili snimak govora u kojem se demokratski predsednik SAD afroameričkom reperu obraća sa "dečko".

BIDEN: "LL J Cool J, uhh, by the way, that boy's got— that man's got biceps bigger than my thighs" pic.twitter.com/ulCQRkEp0l

— RNC Research (@RNCResearch) September 24, 2023
Kako piše Njujork post, aktuelni američki predsednik je i ranije koristio ovaj termin, koji se smatra rasističkim epitetom kada se odnosi na muškarce crne puti.

Međutim, nije LL Kul Džej jedini kojem se Bajden ove godine obratio na ovaj način, tako je nazvao i Vesa Mura, prvog afroameričkog guvernera Merilenda.

Njujork post objašnjava da se šef Bele kuće često obraćao sa "dečko" generalno svim mlađim političarima, ali da je tokom kampanje za predsedničke izbore 2020. trpeo kritike što je taj termin koristio opisujući svoju sposobnost za rad sa senatorima koji su se zalagali za segregaciju stanovništva u Americi.

Kori Buker, afroamerički demokratski senator iz Nju Džersija, koji je u to vreme bio rival Bajdenu u trci za stranačku predsedničku nominaciju, prekorio ga je zbog toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: