Život

Utorak, 20.06.2023.

13:55

Donirao spermu bezbroj puta pa sada ima preko petsto dece: Majke se bune – dešavaće se incesti

Iako je tužen, a zabranjeno mu je i da donira spermu, Holanđanin nastavlja po starom i kaže da želi svoju porodicu.

Izvor: Jutarnji.hr

Donirao spermu bezbroj puta pa sada ima preko petsto dece: Majke se bune – dešavaće se incesti
Foto: Shutterstock/carroti

Holanđanin Džonatan Džejkob Mejer (42) otac je najmanje 550 dece, a iako ga tuže zbog straha od incesta, on i dalje donira spermu. Nedavno je izjavio da želi svoju porodicu. Njegova deca se mogu naći širom sveta, njih oko 375 živi u Holandiji, 80 u Nemačkoj, 35 u Belgiji, četvoro u Argentini i dvoje u Australiji, pišu strani mediji.

Meijer se 2007. godine registrovao kao donor sperme u 11 klinika iu Crios banci sperme. Pored zvaničnih kanala, pridružio se Fejsbuk grupama za žene i parove koji ne mogu da imaju decu. Tokom godina lagao je sve, tvrdio u klinikama da će samo tamo donirati, a budućim majkama je govorio da ima samo desetak potomaka.

Ranije ove godine, građanski sud u Hagu zabranio mu je dalje davanje sperme, a ako to učini, rizikuje kaznu od 100.000 evra. Na pitanje nemačkih medija zašto želi toliko dece, on je odgovorio da želi da uradi nešto značajno sa svojim životom. U opisu profila naveo je da liči na holivudske glumce Breda Pita i Krisa Hemsvorta i pevača Led Cepelina Roberta Planta.

Majke dece začete njegovom spermom oštro su ga osudile nakon što su saznale za njegovu zavisnost. Kada su počeli da se susreću sa decom sa plavom kovrdžavom kosom i prodornim plavim očima, pokrenuli su internet grupe da pronađu druge žene koje koriste iste obrasce.

"Volim da ih upoznam, ali emotivno se osećam povezano kao sa nećacima i nećacima, inače bi mi bilo previše", rekao je Meijer.

Banka sperme "Crios" prodala je njegove donacije za oko 1.300 evra po uzorku, iako tvrdi da donira spermu besplatno.

"Ne tražim ništa, ponekad dobijem na poklon 75 evra, avionsku kartu ili fotoaparat", tvrdi donator.

Jedna od majki deteta začetog Meijerovom spermom tužila je Holanđanina u aprilu, tvrdeći da su njegovi postupci povećali rizik od incesta.

"Da sam znao da je "napravio" više od stotinu dece, nikada ne bih izabrao njega. Kada razmišljam o posledicama po dete, muka mi je. Mnoge majke su mu govorile da prestane, ali to se nije dogodilo. Odlazak na sud je bio jedina opcija da zaštitim svoje dete", rekla je.

Podržao ju je i Ties van der Mer, direktor organizacije Donorkind, koji je i sam dete donatora.

"Ovakvim opasnim ponašanjem krši dogovore sa klinikama i budućim roditeljima jer se obavezao da će donirati spermu za najviše 25 dece. U tinejdžerskim godinama, njegova deca su se mogla zaljubiti jedno u drugo, a da ne znaju da su biološki brat i sestra. Šanse su male, ali nisu nemoguće", rekao je on.

Sa 17,5 miliona ljudi, Holandija je mala zemlja. U 2020. godini nešto manje od 12 odsto (oko 2,1 milion) pripadalo je starosnoj grupi od 15 do 24 godine. Van der Mer, koji je sam začeo 18 dece putem donacije sperme, rekao je nemačkim medijima da se plaši da Meijer želi da postavi neki rekord i da već ima oko 1.000 dece.

Ako zaista ima 1.000 potomaka, bio bi drugi samo nakon mongolskog vođe Džingis-kana, za koga se veruje da je rodio do 2.000 dece. Neverovatno, Meijer i dalje donira spermu i to samo ženama koje već imaju njegovo dete i žele drugo, što mu nedavna presuda dozvoljava.

Ranije ovog meseca pomogao je jednoj Holanđanki, a ove nedelje putuje u Srbiju i Italiju da poseti majke neke od svoje dece. On je nemačkim medijima rekao da bi voleo da se okuša u podizanju sopstvene dece, a voleo bi da ih ima najmanje petoro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: