Život

Ponedeljak, 28.11.2016.

19:54

Deo Velikog koralnog grebena je potpuno uništen

Visoke temperature vode u 2016. godini dovele su do najgoreg do sada uništavanja australijskog Velikog koralnog grebena, otkriva je nova studija.

Izvor: BBC

Deo Velikog koralnog grebena je potpuno uništen
Foto: Thinkstock

Otprilike 67 odsto je uništeno u najteže pogođenom, severnom delu grebena, prema izveštaju ARC Centra za proučavanje odlika koralnih grebena.

Situacija je bolja u centralnom delu grebena, dok je južni deo ostao netaknut. Naučnici upozoravaju da bi oporavak bio veoma težak, ako se promena klimatskih uslova nastavi ovim tempom.

U februaru, martu i aprilu su temperature površine mora preko Velikog koralnog grebena bile najviše, kako stoji u izveštaju, i to za oko najmanje jedan stepen više od mesečnog proseka.

Profesor Teri Hjus, koji je predvodio studiju, izjavio je da je koral “skuvan”.

“Daleko više je izgubljeno, jer je koral ‘oterao’ šarene alge (zooxanthellae), koje pretvaraju sunčevu svetlost u hranu.”

To je dovelo do belog, skeletnog izgleda korala, koji je ostao bez glavnog izvora energije.

Studija takođe navodi da je koral, koji je preživeo “izbeljivanje”, sada pod još većom opasnošću od predatora, poput puževa i kruna od trnja morske zvezde.

Ovogodišnje izbeljivanje Velikog koralnog grebena je najgore koje je ikada zabeleženo, uključujući i ono 1998. i 2002. godine.

Profesor Hjus je uveren da je povećana temperatura vode rezultat emisije ugljenika i upozorava da bi klimatske promene mogle da izazovu izbeljivanje svake godine, i to u narednih 20 godina.

“Bez Velikog koralnog grebena, nećemo moći da preživimo”, rekao je rukovodilac turizma Majkl Hejli.

“Od apsolutno najveće važnosti je da budemo sigurni da i naši političari, kao i ostali u našoj zajednici i širom sveta, rade sve što je u njihovoj moći. Sva živa bića na planeti su pogođena ovim.”

Australijska vlada je objavila održivi plan za situaciju koralnog grebena i pružila finansijsku podršku za dalja istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: