Život

Subota, 08.10.2016.

09:34

Majkl Daglas: Kirk je bio rusko-jevrejski seljak

Glumac Majkl Daglas progovorio je o svom odnosu sa slavnim ocem Kirkom, koji i u 99. godini “žari i pali” Holivudom.

Izvor: Guardian

Majkl Daglas: Kirk je bio rusko-jevrejski seljak
Foto: Gettyimages

On je za Guardian dao intervju, koji je ovaj list objavio bez povezanih pitanja, pa tako izgleda kao da je glumac lično pisao ovaj tekst. Mi ga u celosti prenosimo:

"Kad sam rođen, moj otac Kirk imao je 28 godina, a majka Dajana samo 21. Imao sam jedva dve godine kad je otac shvatio da mu je dosta neupečatljivih uloga na Brodveju i krenuo u Holivud u potrazi za slavom i bogatstvom.

Kako god okrenete, Kirk je bio čovek koji je bacao – a i danas u 99. to čini – ekstremno dugu senku. Bio je i ostaje neverovatno dinamičan, veći od života, ponekad agresivan mačo tip koji voli žene. To je moja majka brzo otkrila. Nakon 18 meseci njegovog boravka u Kaliforniji, videla je i pročitala dovoljno toga da zatraži razvod. Razveli su se kad sam imao sedam, a moj mlađi brat Džoel četiri godine.

Mnogi brakovi predugo opstaju zbog dece, ali kad ona odrastu i vi ih ispitate o tome, ta deca će vam reći da se tenzija u njihovoj kući mogla seći nožem dok su njihovi roditelji bili zajedno i da je razvod bio nešto kao ispuštanje vazduha iz balona.

Čak i tako mlad, znao sam da nisu jedno za drugo. On je bio rusko-jevrejski seljak. Ona je bila sofisticirana žena, anglikanka iz dobrostojeće porodice sa Bermuda. Ipak, znate kako kažu: suprotnosti se privlače.

Bila je prelepa. On je bio u mornarici tokom rata i naišao je na primerak magazina 'Life' i video moju majku na naslovnici. Već su se upoznali u školi glume i on je odlučio da se oženi njom. Ona je očigledno bila slaba na 'loše momke' i među njima je postojala životinjska privlačnost, ali nisu bili skladan par.

Obožavao sam majku, koju sam izgubio u njenoj 92. godini. Mučila se kao samohrani roditelj radeći u tv sapunicama i povremeno na Brodveju. Onda je donela dobru odluku i udala se za divnog čoveka i glumca, Bila Derida. Venčali su se kad sam imao 12 godina. Živeli smo u maloj kući u Konektikatu, ni 50 kilometara udaljenoj od one u kojoj danas živim.

Bil je bio izuzetan čovek, najvažnija muška figura u mojim tinejdžerskim danima. Kirk ga je uvek nazivao mojim surogat ocem.

Očusi obično imaju lošu reputaciju, ali to nije uvek istina. Ovaj čovek preuzeo je odgovornost za podizanje dece drugog muškarca, a to je uključilo i razgovore o pčelicama i cveću.

Tatina druga žena En je još živa i njihov brak je dobar – traje sada već duže od 60 godina. Ona je divna žena koja je postala sastavni deo mog života.

Džoel i ja išli smo u Holivud da vidimo tatu tokom praznika i uvek smo se dobro provodili. Posećivali bismo ga na setu. Svoj 16. rođendan sam proveo u Los Anđelesu i izašao sa Hejli Mils. Išli smo i u Kirkovu kuću u Palm Springsu gde smo Džoel i ja postajali 'pustinjski pacovi' i jahali konje. Ljudi poput Barta Lankastera, Frenka Sinatre i Tonija Kurtisa redovno su svraćali. Sve to je ostavilo trajan utisak, koji iz ove perspektive ukazuje da je tata na prvom mestu bio filmska zvezda, pa tek onda roditelj. Emotivno smo mnogo više bili vezani za očuha.

Kao i Kirk i ja sam bio odsutan u prvom braku. Drugi put sam se mnogo bolje postavio. Do perioda kad su rođeni Dilan i Keris, znao sam kako da se postavim prema poslu. Oboje žele da budu glumci i Ketrin (Zita Džouns) i ja smo ih videli na sceni i znamo da imaju to u sebi. Čućete još o sledećoj generaciji Daglasovih. U to ne sumnjam ni najmanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: