Život

Sreda, 15.04.2015.

09:55

Čeh proglasio državu između Srbije i Hrvatske

Na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske "proglašena je" najmanja "nezavisna suverena država" na Balkanu, površine sedam kvadratnih kilometara.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Thinkstock

To je "Liberland" u koju njen "predsednik", Čeh Vit Jedlička poziva sve koji poštuju princip "živi i pusti druge da žive", a nisu ekstremisti.

"Liberland" leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca.

Jedlička tvrdi da je "država" nastala potpuno u skladu sa međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji koju u okrivu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska.

"Cilj osnivača nove države jeste da stvore društvo u kojem mogu da prosperiraju pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je sve veći uticaj interesnih grupa na funkcionisanje država i sve gori uslovi za život ljudi. Osnivače inspirišu Monako, Lihtenštajn ili Hongkong", piše na zvaničnom sajtu nove "države".

Vit Jedlička iz marginalne stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsedniku Češke Vaclavu Klausu, izrazio je nadu u saopštenju da će "nezavisni, suvereni Liberland" najpre priznati upravo Srbija i Hrvatska kojima se sprema da pošalje diplomatske note o tome, a da će ga potom priznati i ostale države sveta.

"Liberland" ima zastavu, grb, "ustav" i "zakone", a iako se zastava zavijorila tek početkom ove sedmice, već deli "državljanstva" i poziva sve pod uslovom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi ni zločince kažnjene za teža krivična dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: