Sreda, 09.03.2016.

15:45

10 zanimljivosti o sijamskoj ribi borcu

Zahvaljujući predivnim bojama i velikom broju oblika u kojima dolazi, beta riba ili sijamska riba borac jedna je od najpopularnijih akvarijumskih vrsta. Nalazi se na drugom mestu, odmah iza zlatne ribice.

Izvor: mom.me

10 zanimljivosti o sijamskoj ribi borcu
Foto: Thinkstock

Predstavljamo vam 10 zanimljivosti koje možda niste znali o ovoj neobičnoj vrsti.

Naziv “beta” ne označava jednu vrstu, već više od 70

Naziv “beta” odnosi se na rod različitih vrsta. Kao ljubimac je najčešće zastupljena betta splendens, odnosno sijamska riba borac.

Nadimak “borci” nisu stekle tek tako

Bete su poznate pod imenom “sijamski borci” s dobrim razlogom. Iako ženke nisu agresivne poput mužjaka, svaka beta bilo kojeg pola bez oklevanja će napasti drugog pripadnika svoje vrste. Uprkos tome što se ne bore do smrti, kako se obično misli, sukobi mogu dovesti do ozbiljnih povreda.
Foto: Thinkstock
.

Dovoljno su intelignetne da mogu da se treniraju

Bete prepoznaju svoje vlasnike, a pojedine jedinke mogu naučiti i da izvode jednostavne trikove poput prolaska kroz obruč ili šutiranja lopte u gol.

Mesožderi su

U divljini se hrane crvima, škampima i insektima poput cvrčaka, muva, pa čak i skakavaca.

Mogu da udišu vazduh i prežive dugo van vode

Bete spadaju u ribe koje imaju poseban organ za disanje, zvani lavirint. Ovaj organ omogućava udisanje vazduha i preživljavanje u situaciji kada je voda zagađena ili ima nedovoljnu količinu kiseonika. Bete mogu da provedu van vode i po nekoliko sati, iako je potrebno da za to vreme budu vlažne. Naravno, vlasnici sijamskih boraca nikako ne bi trebalo da testiraju ovu osobinu.
Foto: Thinkstock
.

Imaju različite oblike repova

Bete dolaze u različitim oblicima i veličinama, a neki od oblika njihovih repova su “češalj”, “pero”, “delta”, “polumesec”, “pik”, “ruža”... Većina ovih tipova često ima svoje podtipove, i često se ukrštaju u hibridne oblike.

Šarene jedinke su posledica selektivnog ukrštanja

Bete su najpopularnije zbog privlačnih boja, koje se kao takve ne mogu naći u prirodi. Prirodno obojene jedinke karakterišu zagasitosmeđe i zelene nijanse, dok su peraja crvena i znatno manja od onih koje imaju akvarijumski primerci.

Među betama vlada seksualna disproporcija

Mužjaci su veći od ženki i imaju jarkije boje, pa čine najveći procenat akvarijumskih beta. Ukoliko se neko i odluči da kupi ženku, to će najčešće učiniti da bi pario mužjaka.
Foto: Thinkstock
.

Bete grade gnezda od mehurića

Novopečeni vlasnici sijamskih boraca često se iznenade kada u akvarijumu na površini pronađu majušne mehuriće. Ova pojava ne samo da je normalna, već i ukazuje na zdravu i srećnu beta ribu. U divljini, mehurići služe da zaštite jajašca i mladunce, a ovo ponašanje toliko je instinktivno da ženke proizvode gnezda i kada nema mužjaka u blizini.

O mladuncima brinu mužjaci

Iako je ova pojava retka u životinjskom svetu, o jajašcima i mladuncima sijamskog borca brinu mužjaci, dok ženke ne učestvuju. Jednom kada ženka položi jaja, zbog njene tendencije da jede ikru, mužjak će je oterati i ostati da čuva mladi naraštaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: