Zdravlje

Sreda, 25.09.2013.

10:49

Adolescencija sada traje do 25. godine

Adolescencija se više ne završava u 18. godini života, kažu dečji psiholozi iz Velike Britanije.

Izvor: BBC

Default images

Britanski dečji psiholozi pokrenuli su inicijativu da rade sa osobama do 25. godine starosti, kako bi se sprečilo naglo okončavanje detinjstva i pritisak da se važne životne odluke ranije donesu.

“Postajemo sve svesniji važnosti razvoja posle 18. godine i mislim da je ovo odlična inicijativa”, kaže dečji psiholog Lavern Antrobas iz londonske Tavistock klinike.

Sada postoje tri stepena adolescencije – rana adolescencija (između 12. i 14. godine), srednja adolescencija (od 15. do 17. godine) i kasna (od 18. godine).

Ova inicijativa pokrenuta je zato što istraživanja pokazuju da mozak nastavlja da se razvija i posle tinejdžerskih dana.

Tokom adolescencije, svi podaci se u mozgu obrađuju mnogo drugačije, nego u zrelom dobu ili u detinjstvu. Naime, mozak se tada “reorganizuje”, a hormoni se menjaju.

“Neki adolescenti žele duže da ostanu sa porodicama, jer im je potrebna podrška tokom godina razvoja i važno je da roditelji shvate da svi mladi ljudi ne sazrevaju istom brzinom”, kaže Antrobas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: