Zdravlje

Četvrtak, 26.07.2018.

16:30

Veštačka inteligencija pobedila stručnjake u dijagnostici tumora mozga

Kineski sistem veštačke inteligencije, pod imenom "Al", pobedio je tim od 15 vodećih lekara tokom dijagnostifikovanja tumora na mozgu i predviđanja širenja hematoma.

Izvor: The Next Web / Srna

Veštačka inteligencija pobedila stručnjake u dijagnostici tumora mozga
Thinkstock / Ilustracija

"Al", poznat i kao "Biomajnd", proizvod je Istraživačkog centra za veštačku inteligenciju i neurološke poremećaje bolnice Tjentan u Pekingu.

U dijagnostifikovanju tumora na mozgu "Biomajnd" je dostigao učinak od 87 odsto, dok su stručnjaci imali procenat od 66 odsto.

Tom sistemu je trebalo samo 15 minuta za otkrivanje 225 slučajeva, u poređenju sa 30 minuta, koliko je bilo potrebno lekarima.

"Biomajnd" je pokazao prednost i u predviđanju širenja hematoma na mozgu, gde je postigao rezultat od 83 odsto, dok je uspeh lekara iznosio 63 odsto.

Naučnici su uvežbavali rad sistema "Al" unoseći u njega na hiljade slika iz arhive bolnice Tjentan. To je podiglo njegov nivo prepoznavanja neuroloških bolesti na preciznost od čak 90 odsto.

Izvršni potpredsednik bolnice Tjentan Vang Jungđuen smatra da je takmičenje pomoglo lekarima da se upoznaju sa mogućnostima veštačke inteligencije, posebno kada je reč o onima koji su skeptični u tom pogledu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: