Zdravlje

Četvrtak, 02.06.2016.

19:46

Da li nova tropska bolest ovog leta preti Srbiji?

Infekcija parazitom "lajšmanijaza" pojavila se kod pasa u Crnoj Gori, a bolest se sa životinje može preneti i na čoveka. Iako ovu bolest prenosi afrička mušica, istraživali smo da li postoji opasnost da se pojavi i u Srbiji

Izvor: B92

Da li nova tropska bolest ovog leta preti Srbiji?
Foto: Thinkstock

Nakon ebole, groznice zapadnog Nila i zika virusa, ovog leta govori se o novoj bolesti.

Mediji upozoravaju da nova infektivna tropska bolest preti Srbiji. U pitanju je lajšmanijaza, bolest koja se pojavila u Crnoj Gori i prvenstveno je to bolest životinja, najčešće pasa.

Povodom ovoga, Dragan Ilić, direktor instituta za javno zdravlje Batut:

„To je paraditoza, izaziva je parazit lajšmanija i najčesće oboljevaju psi. Međutim, postoji vektor koji prenosi parazit sa životinje na čoveka - to je posebna vrsta mušica, takozvana pustinjska mušica ili dlakava mušica koja kada ujede zaraženog psa može parazita da prenese ako pas ujede čoveka“

Ovaj parazit se vrlo retko pojavljuje na našim prostorima, kažu stručnjaci, a u Srbiji su se do sada pojavljivali samo sporadični slučajevi zaraze pasa, i to kod onih koji su bili s vlasnicima u Crnoj Gori. Tamo je zabeležen veći broj zaraženih pasa, ali za sada nema informacija da je bilo slučajeva zaraze kod ljudi. Simptomi kod ljudi slični su gripu.

Ujednom ove mušice može se na mestu ujeda pojaviti kao mali čvorić koji kasnije može da ulceriše i da se pojavi mala formacija, a od opštih simptoma može da se pojavi temperatura, malaksalost simptomi blage infekcije. To su blaže forme koje se mogu javiti kod ljudi. Teže forme podrazumevaju insiminaciju parazita na unutrašnje organe i to može da ima mnogo teže posledice.

Teški oblici ove bolesti izuzetno su retki i u Srbiji nisu zabeleženi. Terapija postoji i izuzetno je efikasna, ali je takođe važno prepoznati bolest na vreme i odmah započeti terapiju. Afričke mušice aktivne su u ranim jutarnjim i večernjim satima, ne čuju se kad lete, već se samo oseti njihov ujed.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: