Zdravlje

Sreda, 12.03.2014.

10:05

Beli luk je dobar za vaše srce

Sasvim mala količina belog luka dovoljna je za zdravlje srca, opuštanje krvnih sudova i dopremanje dovoljne količine kiseonika i zato lekari savetuju da što češće koristite jedan od najsmrdljivijih prirodnih lekova.

Izvor: B92

Default images

Beli luk je idealan za zdravlje srca, a ključ je u alicinu, materiji odgovornoj za ozloglašeni "sumporni zadah".

Alicin se razgrađuje na manje sastojke koji reaguju sa crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne sudove i omogućava dobar protok krvi. Osim toga, smanjuje krvni pritisak i omogućava da se putem krvi prenosi više kiseonika do organa i tako olakšava rad srca.

Ranije, brojna druga istraživanja otkrila su sledeće:

- Na Univerzitetu u Osaki je utvrđeno da beli luk usporava rast ćelija raka u debelom crevu.
- Jedna studija Univerziteta Jundai u Indiji potvrdila je da beli luk posle infarkta ili operacije srca ublažava posledice i ubrzava regeneraciju.
- Naučnici šangajskog Instituta za rak su dokazali da muškarci koji svaki dan jedu po dva čena belog luka smanjuju rizik od oboljenja prostate do 50%.
- Prema studiji sprovedenoj na Institutu za srce i krvotok u Majncu, osobe koje godinama jedu beli luk izgledaju u starosti sedam do deset godina mlađe i imaju elastičnije krvne sudove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: