Zdravlje

Ponedeljak, 11.10.2021.

09:30

Počinje testiranje novog leka za kovid 19

Novo međunarodno ispitivanje za procenu da li bi visoke doze antiparazitskog leka nitazoksanida mogle da pomognu u lečenju pacijenata sa kovidom 19 počelo je u Južnoj Africi.

Izvor: B92

Počinje testiranje novog leka za kovid 19
Foto: Shutterstock/Fast Speeds Imagery

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu i "Liverpool School of Tropical Medicine" (LSTM) vode ispitivanje u okviru revolucionarne platforme za testiranje lekova na kovid 19, pod nazivom AGILE.

Za suzbijanje pandemije kovida 19 , postoji hitna potreba za terapijskim intervencijama kako bi se upotpunili globalni programi vakcinacije.

Prenamena postojećih lekova ključna je strategija u ovoj potrazi, jer uključuje manje vremena i troškova nego razvoj novih. Slično, rezultirajući terapijski režimi mogli bi brzo da budu dostupni u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, prenosi Tehnology.

Nitazoksanid, klinički odobren i pristupačan za proizvodnju antiparazitskih lekova, prethodno je pokazao antivirusnu aktivnost širokog spektra protiv koronavirusa, a istraživači sa Univerziteta u Liverpulu identifikovali su ga kao obećavajućeg kandidata za širu upotrebu u većim dozama.

Tim koji je radio na farmakokinetičkom modelovanju i predkliničkoj validaciji pokazao je da doze nitazoksanida potrebne za inhibiranje replikacije SARS-CoV-2 mogu da se primene kod ljudi, ali u dozama većim od onih koje su trenutno odobrene za lečenje parazitskih infekcija.

Učesnicima će biti dato 1500 mg nitazoksanida dva puta dnevno tokom sedam dana i pomno će se pratiti kako bi se potvrdilo da je doza testirana na zdravim osobama i dalje sigurna i dobro se podnosi kod osoba sa blagim simptomima kovida 19.

Takođe će se pratiti nivoi virusa prisutni u njihovim telima, a ako ispitivanje pokaže korist za pacijente, lečenje će biti premešteno u veće ispitivanje druge faze u Južnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: