Utorak, 31.10.2023.

13:45

Endometrioza: Kako nastaje i kako da je lečimo

Endometrioza je složeno i često bolno oboljenje koje pogađa milione žena širom sveta.

Izvor: B92

Endometrioza: Kako nastaje i kako da je lečimo
Ilustracija, foto: Shutterstock/CGN089

U nastavku istražujemo i predstavljamo uzroke i razloge zašto se endometrioza javlja, kao i različite metode lečenja koje su dostupne. Iako je endometrioza česta, njeni uzroci nisu potpuno i sasvim razjašnjeni, ali se veruje da genetski faktori, hormonalne promene i imunološki sistem igraju ključne uloge.

Uz to, endometrioza može dovesti do ozbiljnih simptoma i komplikacija, uključujući bolove, probleme sa plodnošću i oštećenje organa. Stoga je važno razumeti ovu bolest, kako bi se pravovremeno prepoznala i adekvatno lečila, uz podršku lekara.

Šta je endometrioza

Endometrioza je hronično oboljenje koje se karakteriše rastom tkiva sličnog sluzokoži materice, poznatog kao endometrijum, izvan samog organa, odnosno materice. Normalno, endometrijum se svakog meseca obnavlja i izbacuje tokom menstrualnog ciklusa.

Međutim, kod endometrioze, ovo tkivo se može naći na drugim mestima u telu, poput jajnika, creva ili bešike.

Ovo izaziva bol, zapaljenje i može dovesti do problema sa plodnošću. Endometrioza je često bolna i zahteva pažljivo lečenje, uključujući lekove i, u nekim slučajevima, hirurške intervencije kako bi se ublažili simptomi i pomoglo ženama da ostvare trudnoću.

Kako boli endometrioza

Endometrioza izaziva različite vrste bola, koji varira od blagog do veoma intenzivnog.

Najčešći simptomi uključuju jake menstrualne bolove (dismenoreju), bol tokom seksualnog odnosa (dispareunija), bol u donjem stomaku i donjem delu leđa tokom ili izvan menstrualnog ciklusa.

Osim toga, endometrioza može izazvati bol prilikom mokrenja i pražnjenja creva, posebno ako su oštećeni organi kao što su bešika ili creva. Intenzitet i priroda bola variraju od žene do žene, ali endometrioza može znatno uticati na svakodnevni život i kvalitet života žene koja boluje od ove bolesti. Lečenje uključuje terapiju protiv bolova i hormonalne terapije, uz mogućnost hirurških zahvata radi uklanjanja endometriotskih promena.

Dijagnoza

Dijagnoza endometrioze obično uključuje niz koraka koje je neophodno primeniti. Prvo, lekar će saslušati pacijentkinju u vezi sa simptomima i anamnezom. Nakon toga, fizički pregled može pomoći u otkrivanju potencijalnih promena u karličnoj regiji.

Međutim, definitivna dijagnoza često zahteva laparoskopiju, minimalno invazivni hirurški zahvat. Tokom laparoskopije, lekar će pregledati unutrašnjost karlične šupljine kako bi potvrdio prisustvo endometriotskih promena. Biopsija tkiva može biti potrebna za definitivnu potvrdu dijagnoze.

Ovo je precizan način za utvrđivanje endometrioze i pomaže lekarima da planiraju odgovarajući tretman za pacijentkinju.

Kako nastaje endometrioza

Nastanak endometrioze nije potpuno razjašnjen, ali postoji nekoliko teorija.

Najčešće prihvaćena teorija je da tokom menstruacije deo endometrijalnog tkiva (sluzokože materice) putuje unazad kroz jajovode i implantira se izvan materice, često u karličnoj regiji. Ovo tkivo reaguje na hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa, uzrokujući upalu, ožiljke i bol.

Nasledni faktori igraju ulogu u predispoziciji za endometriozu. Međutim, tačan uzrok i mehanizam nastanka endometrioze i dalje su predmet istraživanja.

Da li je moguće izlečenje prirodnim putem

Endometrioza nije bolest koja se može potpuno izlečiti prirodnim putem.

Iako neki pacijenti primenjuju promene u ishrani, vežbanje i prirodne metode za ublažavanje simptoma, kao što su terapije protiv bolova ili biljni preparati, ovo neće eliminisati uzrok bolesti.

Najefikasniji tretmani obično uključuju lekove i, u nekim slučajevima, hirurške zahvate za uklanjanje endometrioze.

Rana dijagnoza i adekvatan tretman mogu pomoći u upravljanju simptomima, očuvanju plodnosti i poboljšanju kvaliteta života pacijentkinje. Važno je konsultovati se sa stručnjakom za tačnu dijagnozu i planiranje odgovarajućeg lečenja.

Cvekla i endometrioza

Konzumiranje cvekle može imati blagotvoran uticaj na endometriozu. Cvekla sadrži fitonutrijente kao što su betalaini i antioksidansi, koji imaju protivupalna svojstva.

Ovi sastojci mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju simptoma endometrioze, kao što su bol i nelagodnost. Takođe, cvekla je bogata gvožđem, što može koristiti ženama koje imaju endometriozu, jer su često podložne anemiji usled krvarenja.

Međutim, treba imati na umu da cvekla ne predstavlja čarobni lek, već se može koristiti kao deo uravnotežene ishrane koja podržava opšte zdravlje, ali je važno konsultovati se sa lekarom za individualne savete i tretmane za endometriozu.

Da li je endometrioza opasna

Endometrioza je hronično oboljenje koje, iako nije direktno smrtonosno, može biti ozbiljno i izazvati brojne probleme za zdravlje i kvalitet života žena. Glavna karakteristika endometrioze je rast tkiva sličnog sluzokoži materice (endometrijumu) izvan materice.

Ova tkiva reaguju na hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa, što može izazvati upalu, ožiljke i formiranje adhezija (spojenih tkiva). Simptomi endometrioze uključuju jake menstrualne bolove, bol tokom seksualnog odnosa, hroničan karlični bol, probleme sa plodnošću, kao i nelagodnost i stres. Osim toga, endometrioza može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući oštećenje organa u karličnoj regiji i otežano funkcionisanje jajnika, creva i bešike.

Važno je napomenuti da endometrioza može biti povezana sa drugim zdravstvenim problemima, uključujući sindrom iritabilnog creva, sindrom hroničnog umora i autoimune bolesti.

Lečenje endometrioze obično uključuje lekove za ublažavanje simptoma, hormonsku terapiju, i hirurške zahvate za uklanjanje endometriotskih promena. Ranija dijagnoza i adekvatan tretman su ključni kako bi se sprečile komplikacije i poboljšao kvalitet života žena koje boluju od endometrioze.

Značaj ranog otkrivanja i lečenja

Rano otkrivanje i lečenje endometrioze igraju važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta života žena koje boluju od ovog hroničnog oboljenja. Evo nekoliko ključnih razloga zašto je to od izuzetnog značaja.

Ublažavanje simptoma

Endometrioza može uzrokovati ozbiljne bolove, nelagodnost i druge simptome koji znatno utiču na svakodnevni život i radnu sposobnost. Rani tretman može znatno ublažiti ove simptome i poboljšati kvalitet života.

Očuvanje plodnosti

Endometrioza je čest uzrok problema sa plodnošću kod žena. Rana dijagnoza i lečenje mogu pomoći u očuvanju reproduktivnih mogućnosti i povećanju šansi za trudnoću.

Prevencija komplikacija

Endometrioza može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući oštećenje organa u karličnoj regiji i formiranje adhezija (spojenih tkiva) koje mogu izazvati bol i otežati normalno funkcionisanje.

Smanjenje emocionalnog stresa

Endometrioza često dovodi do emocionalnog stresa i anksioznosti zbog bolova i neplodnosti. Rano lečenje može pomoći u smanjenju ovog stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja.

Kontrola bolesti

Endometrioza je progresivna bolest, što znači da se stanje može pogoršavati s vremenom ako se ne leči. Rano otkrivanje i tretman mogu pomoći u kontroli bolesti i sprečavanju daljeg širenja endometriotskih promena.

Ranije otkrivanje i lečenje endometrioze su od suštinskog značaja kako bi se ublažili simptomi, sačuvala plodnost i sprečile ozbiljne komplikacije, što doprinosi boljem životu žena koje se suočavaju sa ovim izazovnim oboljenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: