Zdravlje

Utorak, 27.11.2012.

10:18

Braća koja stare unazad

Dva sredovečna brata koja su nekad imala porodicu i stalan posao, primorana su da se vrate u dom svojih roditelja pošto im je dijagnostikovana retka bolest „Bendžamina Batona” od koje stare unazad.

Izvor: B92

Default images

Dom Tonija i Kristine Klark u Velikoj Britaniji izgleda kao da uzgajaju dva hiperaktivna 7-godišnjaka. Mini vozići i delovi iz „Monopola” su razasuti po stolovima a na TV-u se prikazuje crtani film.

Međutim, sinovi Klarkovih su odrasli muškarci koji su u emotivnom razvoju na nivou dečaka. Poput lika Breda Pita u filmu „Neobičan slučaj Bendžamina Batona”, Metju (39) i Majkl (42) stare unazad.

Oboleli su od terminalnog oblika leukodistrofije, veoma retkog genetskog poremećaja koji napada mijelin ili belu masu nervnog sistema, kičmene moždine i mozga.

U slučaju braće Klark ova bolest nije samo naudila njihovim fizičkim sposobnostima već i emotivnom i mentalnom stanju.

Pre samo šest godina obojica su imala posao i porodice. Danas o njima brinu roditelji šezdesetogodišnjaci a u retkim trenucima lucidnosti Majkl i Metju pokušavaju da razumeju zašto su im se životi dramatično promenili.

Pre bolesti, braća su vodila normalne živote i imala porodice. Majkl je pravio nameštaj a Metju je radio u fabrici i podizao ćerku tinejdžerku. Toni i Kristina otišli su u penziju i preselili se u Španiju.

A onda su 2007. oba sina prestala da im se javljaju. Od kad im je uspostavljena dijagnoza, njihovi životi su se pretvorili u pakao.

Iako su neki oblici ove bolesti izlečivi ako se otkriju u najranijoj fazi i ne izazivaju svi emotivnu regresiju, za braću Klark nema leka.

U aprilu, kada je britanska štampa prvi put pisala o Klarkovima, njihovo mentalno stanje je bilo na nivou desetogodišnjaka. Danas su oni još mlađi u glavi. „Poput beba i oni se bude često u toku noći”, kaže Kristina.

Trenutno jedu normalno ali je pitanje dana kada će i to postati problem, uz hodanje: Metju koristi invalidska kolica kada je napolju, a Majkl sve teže stoji sam na nogama.

„Oni neće postati slatki dečaci”, kaže Kristina, „oni su deca ali u telima velikih odraslih muškaraca, što je sasvim drugi nivo problema”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: