Zdravlje

Sreda, 07.02.2024.

15:47

Simptomi raka koji najčešće pogađa muškarce

Poslednjih dana javnost je uzdrmana vešću da engleski kralj Čarls boluje od kancera prostate. Ova potresna vest stigla je direktno iz Bakingemske palate, a kako izveštavaju, kralj se oseća dobro i raspoloženo.

Izvor: B92, krugzdravlja.rs

Simptomi raka koji najčešće pogađa muškarce
Foto: Profimedia

 

 

 Rak ili karcinom prostate javlja se uglavnom kod starijih muškaraca, zapravo, kako kaže statistika, u oko 60 odsto slučajeva se ova bolest javlja kod muškaraca starijih od 65 godina, mada više nije neuobičajeno da se pojavi i kod znatno mlađih muškaraca.

Rak prostate je drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškaraca u razvijenim zemljama. Međutim, edukacija, prevencija i pravovremena intervencija mogu znatno da pomognu da se obolevanje od ove opake bolesti smanji, a ishod lečenja obolelih bude znatno povoljniji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrste karcinoma prostate

Većina slučajeva karcinoma prostate je vrsta raka koja se naziva adenokarcinom. Ovo je rak koji se razvija u tkivu žlezda upravo kao što je prostata.

Rak prostate se takođe kategoriše i po tome koliko brzo raste. Grubo se deli na dve vrste:

  • agresivan i
  • neagresivan.

Kada je u pitanju neagresivni rak prostate, tumor ili ne raste ili poraste vrlo malo tokom vremena. Kod agresivnog, tumor obično brzo raste i može se proširiti na druga područja tela, kao što su kosti.

Uzroci karcinoma prostate i faktori rizika

Ne postoji poznati uzrok raka prostate. Kao i sve ostale vrste karcinoma, i njega mogu uzrokovati mnoge stvari, uključujući porodičnu istoriju ili izloženost određenim hemikalijama.

Koji god da je podsticajni faktor u pitanju, dovodi do mutacija ćelija i njihovog nekontrolisanog rasta u prostati.

Ko je ugrožen?

Iako se rak prostate može javiti kod svakog muškarca, određeni faktori povećavaju rizik od ove bolesti. Faktori rizika su:

  • starije životno doba;
  • porodična istorija karcinoma prostate;
  • određene etničke pripadnosti ili rase;
  • gojaznost;
  • genetske promene…

Starost i rak prostate

Kao što je već spomenuto, starost je primarni faktor rizika za rak prostate. Bolest se najčešće javlja kod muškaraca starijih od 65 godina. Javlja se prosečno kod jednog od 14 muškaraca između 60 i 69 godina.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rak prostate – simptomi

Neki oblici karcinoma prostate su neagresivni, tako da oboleli nema simptome. Međutim, uznapredovali rak prostate često daje različite simptome.

Ako imate bilo koji od sledećih znakova ili simptoma, ne ustručavajte se da pozovete svog lekara. Neke simptome raka prostate mogu uzrokovati druga medicinska stanja, pa će vam biti potreban pregled. Lekari se mogu pobrinuti da dobijete tačnu dijagnozu i adekvatno lečenje.

Simptomi raka prostate mogu se ispoljavati kroz urinarne probleme, seksualne probleme, bol i utrnulost.

Urinarni problemi

Urinarni problemi su čest simptom, jer se prostata nalazi ispod bešike i okružuje uretru. Zbog takve lokacije, ako tumor raste na prostati, može doći do pritiska bešike ili uretre i izazvati probleme.

Urinarni problemi se obično manifestuju kao:

  • česta potreba za mokrenjem;
  • mlaz mokraće koji je sporiji od uobičajenog;
  • krvarenje tokom mokrenja (hematurija);
  • seksualni problemi.

Erektilna disfunkcija može biti simptom raka prostate. Ovo stanje se naziva i impotencija, što onemogućava postizanje i održavanje erekcije. Krv u spermi nakon ejakulacije takođe može biti simptom raka prostate.

Bol i utrnulost

Metastatski rak je rak koji se proširio na druga područja tela sa onog dela na kome se prvi put i javio. Kada rak prostate metastazira, često se širi na kosti. To može izazvati bol u sledećim delovima tela:

  • karlici;
  • leđima;
  • grudima…

Ako se rak proširi na kičmenu moždinu, može doći do gubitka osećaja u nogama i bešici.

Rani znaci raka prostate

Iako bilo koji od navedenih simptoma može biti prvi pokazatelj da imate rak prostate, najveća verovatnoća je da će se urinarni simptomi pojaviti rano.

Važno je imati na umu da većinu ovih simptoma mogu izazvati i druga stanja koja nisu rak. Obično su to: benigna hiperplazija prostate (BPH) i prostatitis. Dakle, iako je važno pratiti sve simptome koji su se javili, imajte na umu da postoji velika šansa da nisu uzrokovani rakom.

Međutim, nijedno od ovih stanja ne dovodi do pojave krvi u urinu. Ako imate ovaj simptom, odmah se obratite lekaru. Krv u mokraći može biti uzrokovana nečim drugim, a ne karcinomom, ali bilo bi dobro da što pre otkrijete pravi uzrok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prevencija karcinoma prostate

Postoje određeni faktori rizika za rak prostate, kao što je starost, i to ne možete da kontrolišete. Međutim, postoje i drugi, koje možete kontrolisati.

Na primer, odvikavanje od pušenja moglo bi smanjiti rizik od raka prostate, jer su istraživanja pokazala da pušenje povećava rizik. Dijeta i vežbanje su takođe važni faktori koji mogu uticati na rizik od raka prostate.

 

 

 

 

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: