Sreda, 28.01.2015.

15:26

“Evropi potrebni humor i satira“

Parlamentarna skupština Saveta Evrope saopštila je da Evropa mora "nastaviti da koristi humor i satiru“, bez obzira na slučaj Šarli ebdo.

Izvor: Beta

Default images
Beta/AP

U rezoluciji koju je PS SE usvojila navodi se da je "hitno potreban zajednički, medjunarodni, ali specifično evropski odgovor" na pretnje džihadista, navodi se na sajtu SE.

Teroristički napadi u Francuskoj "bili su napadi na same vrednosti demokratije i slobode, a Evropa mora pokazati da se ne plaši", poručili su parlamentarci.

PS SE navodi da su u skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava, upotreba satire, pa i bezočne, kao i ideja koje mogu biti uvredljive, medju kojima je kritika religije, zaštićene kao deo slobode izražavanja uz uslov da nije reč o govoru mržnje ili podsticanja na nasilje.

Povodom bezbednosnih mera kao reagovanje na napade, PS SE je upozorila da je masovno nadziranje "dokazano neefikasno u sprečavanju terorizma", ali i da je "opasno po poštovanje ljudskih prava".

Svaka bezbednosna reakcija mora biti praćenja preventivnim merama u zatvorima, na drušvenim mrežama, u školama i problematičnim četvrtima kako bi se iskorenili uzroci radikalizma, navodi PS SE.

Takodje se poručuje da se mora zaštiti sekularizam kao načelno odvajanja države i religije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: