Utorak, 12.06.2012.

18:13

Referendum odlučuje o Foklandima

Na Foklandskim ostrvima će biti održan referendum o političkom statusu ahipelaga u Atlanskom okeanu u prvoj polovini 2013, najavljeno je u Stenliju.

Izvor: Tanjug

Default images

Referendum bi trebalo da pokaže da li će ahipelag i ubuduće biti deo britanske teritorije.

"Odlučili smo, uz punu podršku britanske vlade, da se održi referendum na Foklandskim ostrvima kako bi se eliminisala svaka moguća sumnja u naše želje", rekao je predsednik foklandske skupštine Gavin Šort, prenela je agencija AFP.

Šort je objasnio da stanovnici Foklanda žele referendum "ne zato što imaju bilo kakve sumnje o tome ko su i kakvu budućnost žele, već da pokažu svetu koliko su u to sigurni''.

Prema njegovim rečima, nema sumnje da stanovnici Foklanda "žele da ostrva ostanu samoupravna britanska prekomorska teritorija".

Zbog suvereniteta nad Foklandskim ostrvima je 1982. vođen čuveni Foklandski rat između Argentine i Velike Britanije.

Argentina je taj rat izgubila, mada arhipelag od 200 ostrva u Atlantskom okeanu u blizini njene terirorije i dalje smatra za svoju teritoriju, iako je vlast u Stenliju u rukama guvernera, kojeg bira Parlament Velike Britanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: