Nedelja, 16.08.2009.

14:16

Bivši Jevrejin funkcioner Fataha

Rođeni Jevrejin Uri Dejvis izabran je za člana Revolucionarnog saveta Fataha, rezultati su kongresa te palestinske organizacije.

Izvor: Tanjug

Default images

Dejvis je prvi Jevrejin po rođenju koji je izabran u to telo od njegovog osnivanja 1958. godine. On se osamdesetih godina 20. veka navodno odrekao izraelskog državljanstva, u znak protesta zbog okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze, a kasnije je postao palestinski građanin.

U njegovoj biografiji stoji, ipak, da živi nazmenično u arapskom gradu u Izraelu Sakhninu i Ramli, gde je mešovito jevrejsko i arapsko stanovništvo.

Šezdesetsedmogodišnji Dejvis sebe smatra anticionistom, govori odlično arapski i predaje jevrejske studije na palestinskom Univerzitetu Al-Kuds u Abu Disu kraj Jerusalima.

Autor je knjige "Izrael: država aperthejda" iz 1987, a sebe opisuje kao palestinskog Hebreja.

On se oženio Arapkinjom i primio islam. Njegovo ime bilo je 31. na listi 80 izabranih članova tela koji ukupno ima 128 mesta. Glasalo je više od 2.000 delegata sa palestinskih teritorija i dijaspore. Oni su birali, osim Revolucionarnog saveta, i Centralni komitet Fataha koji broji 23 člana.

U Revolucionarnom savetu je 20 Palestinaca iz pojasa Gaze, 70 novih članova i 11 žena, javile su agencije.

Najviše glasova dobila je jedna žena koja je provela mnoge godine u izraelskim zatvorima, a hrišćanima je pripalo četiri mesta.

Dejvis je kazao da se nadmetao sa 600 kandidata za mesto u savetu na šestom kongresu Fataha, u želji da vidi više anticionista Izraelaca i stranaca u Fatahu.

Ovaj kongres Fataha bio je prvi posle dve decenije. To je ujedno prvi takav skup održan na palestinskoj teritoriji, u Vitlejemu na Zapadnoj obali.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je, pozdravljajući izabrane članove dva tela, upozorio da predstoji naporan rad i apelovao na njih da oživ organizaciju kojoj su sada" više nego ranije potrebni napori mladih članova da je odvedu u budućnost."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: