Nedelja, 25.02.2024.

15:38

Nastavljeni pregovori u Dohi: Da li će doći do primirja?

Pregovori o sporazumu o primirju u Gazi nastavljeni su u Dohi između egipatskih, katarskih i američkih posrednika i predstavnika Izraela i Hamasa.

Izvor: Beta

Nastavljeni pregovori u Dohi: Da li će doći do primirja?
EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Izraelska delegacija, predvođena šefom Mosada Davidom Barneom, bila je u Parizu tokom vikenda da razgovara o mogućnosti postizanja sporazuma kako bi se osigurao privremeni prekid vatre i oslobađanje talaca, koje drži Hamas u Gazi od 7.oktobra, u zamenu za palestinske zatvorenike koji se nalaze u izraelskim zatvorima

Ratni kabinet Izraela je u subotu pristao da pošalje delegaciju u Katar, da se nastave ti razgovori, javili su izraelski mediji.

Egipatski Al-Kahera njuz, povezan sa egipatskim obaveštajnim službama, objavio je danas da su razgovori u Dohi nastavak razgovora u Parizu i da će se potom razgovarati u Kairu.

Krajem novembra tokom sedmodnevnog primirja, kojem su takođe posredovali Katar, Egipat i SAD, oslobođeno je oko 100 talaca zatočenih u Gazi, kao i 240 Palestinaca iz izraelskih zatvora, podseća Frans pres. Rat u Gazi počeo je 7.oktobra kada su palestinski ekstremisti, predvođeni Hamasom, izveli iznenadni napad na Izrael i ubili više od 1.160 ljudi, većinom civila, po podacima Frans presa, zasnovanim na izraelskim informacijama.

Tog dana je oteto i u Gazu odvedeno oko 240 talaca, od kojih je 130 još uvek zatočeno.

Izrael se zarekao da će uništiti Hamas u znak odmazde i pokrenuo ofanzivu u kojoj je ubijeno gotovo 29.700 Palestinaca, većinom civila po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: