Petak, 08.12.2023.

21:56

Napadnuta američka ambasada; Nema žrtava, šteta mala

Na prostrani kompleks američke ambasade u Bagdadu izveden je raketni napad, u kojem nije bilo žrtava a šteta je omanja, saopštili su zvaničnici SAD i Iraka.

Izvor: Beta

Napadnuta američka ambasada; Nema žrtava, šteta mala
EPA-EFE/AHMED JALIL

AP ukazuje da je ovo prvi napad na tu ambasadu otkako je krenuo rat između Izraela i palestinskog militantnog pokreta Hamas.

Kompleks se nalazi na zapadnoj obali reke Tigar, u jako utvrđenoj zelenoj zoni glavnog grada Iraka u kojoj su su i zgrade iračke vlade i strane ambasade.

Napad je bio propraćen dronskim i dodatnim raketnim udarima, čije su mete bila vazdušna baza Al Asad u Iraku i tri lokacije sa američkim trupama u Siriji, a žrtava nije bilo, rekli su američki zvaničnici.

Milicije u Iraku koje podržava Iran preuzele su odgovornost za desetine napada na baze u kojima su smeštene američke trupe u Iraku i Siriji otkako je pre dva meseca Izrael objavio rat Hamasu.

Američka vojska je saopštila da je tokom proteklih nedelja bilo 78 napada na američke objekte, od čega 43 u Iraku i 41 u Siriji.

Jedan irački bezbednosni zvaničnik rekao je danas da je ispaljeno 14 raketa iz "kaćuša". Neke su pale u reku Tigar, a neke blizu jedne od kapija američke ambasade.

Drugi, američki zvaničnik je rekao da je pokrenut višeraketni napad na američke i koalicione snage u blizini kompleksa ambasade i baze Unija III, u kojoj se nalaze kancelarije vojne koalicije na čelu sa SAD.

Prema njegovim rečima, nema žrtava i nema štete na infrastrukturi.

Portparol ambasade je rekao da je američka ambasada napadnuta sa dve salve raketa oko 4:15 po lokalnom vremenu.

Mada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad na ambasadu, Islamski otpor u Iraku, krovna grupa milicija koje podržava Iran, danas je saopštila da je ona izvršila odvojene napade na vazdušnu bazu al-Asad u zapadnom Iraku, koju koriste američke snage, i na baza na gasnom polju Konoko u istočnoj Siriji.

Otprilike 2.500 američkih vojnika nalazi se u Iraku i oko 900 drugih u istočnoj Siriji, i deo su misija protiv Islamske države.

U obe zemlje Iran ima milicije koje su mu lojalne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: