Sreda, 28.10.2015.

12:04

Sonja Biserko: Ne razumem zašto ne Kosovo u Unesko

Direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da bi ulaskom Kosova u Unesko kulturna baština na Kosovu bila bolje zaštićena.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Tanjug

Ona je novinarima u Beogradu rekla da je regionalna saradnja ključna za ulazak zemalja Balkana u Evropsku uniju i da u tom kontekstu ne razume kampanju protiv ulaska Kosova u Unesko.

"Ulaskom Kosova u Unesko kulturna baština bila bi bolje zaštićena, a Unesko nije samo kultura, već i obrazovanje i nauka. Ova politička garnitura nije spremna da bude konsekventna onome što radi u Briselu. Pa oni su potpisali Briselski sporazum", kazala je Sonja Biserko.

Prema njenim rečima, Srbija još nije svesna koliko je za nju važan regionalni aspekt za pozicioniranje u EU.

"Pre svega ovde mislim na saradnju sa Kosovom. Važno je da zemlje na Balkanu budu na istoj strani, što bi smanjilo mešetarenje velikih sila", rekla je Sonja Biserko novinarima.

Upitana o odnosu Srbije i Rusije, ona je kazala da je taj odnos "remetilački", jer Rusija preko Srbije remeti odnose u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Predstavnik Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost Dušan Reljić kazao je novinarima da Srbija i Rusija imaju poseban odnos zbog energetske zavisnosti, ali i zbog toga što Rusija i Kina blokiraju Kosovo u Savetu bezbednosti Ujedninjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: