Tehnopolis

Petak, 01.03.2024.

15:00

Mask se razbesneo: "Ovo je kompletna izdaja"

Američki preduzetnik i milijarder Ilon Mask podneo je pred sudom u San Francisku tužbu protiv kalifornijske kompanije Open AI.

Izvor: Tanjug

Mask se razbesneo:
Foto: Shutterstock/Naresh777

On je podneo tužbu protiv kompanije OpenAI, njenih suosnivača Sema Altmana i Grega Brokmana i pridruženih entiteta, navodeći da su tuženi prekršili svoje ugovorne sporazume u kojima se navodi da će razvijati veštačku inteligenciju (AI) u korist čovečanstva.

Mask tvrdi da su ga Altman i Brokman u 2015. godini ubedili da pomogne u osnivanju i finansiranju tadašnjeg startapa Open AI i obećali da će to biti neprofitna organizacija fokusirana na suzbijanje konkurentske pretnje od strane kompanije Google, prenosi portal Teh kranč.

Ugovor o osnivanju zahtevao je da OpenAI svoju tehnologiju učini "slobodno dostupnom" javnosti, navodi se u tužbi.

Open AI, kompanija koja stoji iza generativnog sistema veštačke inteligencije ChatGPT, je uprkos tome prešla na profitni model poslovanja nakon sklapanja partnerstva sa Microsoftom, koji je u nju uložio oko 13 milijardi dolara.

"U stvarnosti, međutim, Open AI je pretvoren u de fakto filijalu najveće tehnološke kompanije na svetu, Microsofta", tvrdi tužba, dodajući da Open AI usavršava veštačku inteligenciju kako bi maksimalizovao profit za Microsoft, a ne da bi služio čovečanstvu.

Smatra da je ovaj postupak "kompletna izdaja Ugovora o osnivanju" tadašnjeg startapa Open AI. Mask je, prema tužbi, u perodu od 2016. do septembra 2020. godine dao Open AI više od 44 miliona dolara i u nekoliko prvih godina kompanije bio njen najveći darodavac.

Ilon Mask je napustio upravni odbor Open AI u 2018. godine i odbio da nakon odlaska prihvati udeo u kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: