Tehnopolis

Petak, 23.02.2024.

09:29

Dan posle opšte panike još se ne zna ko je kriv: Sajber kriminalci, solarne oluje ili softver?

Tokom jučerašnjeg dana, AT&T i navodno druge mobilne mreže u SAD-u i Kanadi imale su problema sa radom, srušene su, a korisnici nisu bili u mogućnosti da obavljaju pozive, šalju poruke i pristupe internetu.

Izvor: B92

Dan posle opšte panike još se ne zna ko je kriv: Sajber kriminalci, solarne oluje ili softver?
Foto: Photo Spirit / Shutterstock.com

AT&T se zvanično oglasio oko 11 sati nakon prijava kvarova od strane korisnika, a iz kompanije ističu da su usluge ponovo dostupne svim korisnicima koji su prijavili probleme.

U kompaniji AT&T da preduzimaju korake koji će obezbediti da korisnici ne iskuse ništa slično u budućnosti.

Rani izveštaji, nakon pregleda sistema i obrade podataka, ukazuju na to da je problem prouzrokovala greška u okviru same kompanije i da nije u pitanju sajber napad.

"Na osnovu našeg prvobitnog pregleda, verujemo da je današnji prekid izazvan primenom i izvršavanjem pogrešnog procesa koji smo koristili dok smo širili našu mrežu, a ne sajber napadom", kažu iz ove kompanije.

U priču se umešao i američki FCC (Federalna komisija za komunikacije), koji je istakao da istražuje problem koji je nastao na mrežama. Iz Bele kuće kažu da su u kontaktu sa kompanijom AT&T, ali da još uvek nema svih konkretnih odgovora na to šta je dovelo do pada mreže.

Iako su korisnici drugih mreža, kao što su Verizon, T-Mobile, Cricket i neke manje, takođe prijavljivali probleme u radu, izgleda da je to bilo manjeg obima.

T-Mobile i Verizon su se zvanično oglasili i istakli da njihove mreže nisu nile pogođene problemima sa kojima se suočila AT&T mreža, i da korisnici koji su prijavili problema verovatno nisu bili u mogućnosti da stupe u kontakt sa AT&T korisnicima.

Problemi u radu mreže uticali su na to da akcije kompanije AT&T padnu za 2% na berzi. Iako još uvek nema konkretnih informacija o tome šta se zaista dogodilo, to ne sprečava korisnike na internetu da spekulišu o uzrocima koji su doveli do pada AT&T mreže.

U zavisnosti od struje, ide se od mogućnosti da je u pitanju sajber napad, preko solarnih oluja, do softverskih problema, a sve je lepo sažeto u pratećem tvitu na platformi X: Neki drugi se čude, kako je AT&T problem mogao da utiče i na druge operatore, iako oni tvrde da njihovi sistemi nisu bili pogođeni problemom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: