Tehnopolis

Petak, 23.02.2024.

08:53

U Apple servis dolazi zaštita koju ništa ne može da probije

U narednoj nadogradnji iOS-a, sistem za razmenu poruka iMessage dobiće još bezbedniji sistem enkripcije, prema navodima kompanije najsnažniji na svetu, koji će obezbediti i da kvantni računari budućnosti ne mogu da ga probiju.

Izvor: Bug

U Apple servis dolazi zaštita koju ništa ne može da probije
Foto: MeshCube / Shutterstock.com

Novi korak ka još bezbednijem dopisivanju, otpornoe na prisluškivanje ili druge oblike kompromitovanja, Apple će načiniti s predstojećom nadogradnjom iOS-a. U svoju aplikaciju iMessage, koja služi za razmenu poruka samo između uređaja unutar Apple ekosistema, ugradiće novi bezbednosni kriptografski protokol PQ3.

Prema njihovom opisu, radi se o najnaprednijem rešenju za bezbednu end-to-end enkripciju na svetu, koje nudi zaštitu ne samo sada, nego će je nudi i u budućnosti – kada na scenu stupe kvantni računari.

Zaštita za budućnost

U enkripcione algoritme PQ3 protokola ugrađena je odbrana i od sofisticiranih napada kvantnim računarima, za koje je već sada jasno da bi u budućnosti veoma lako mogl da razbijaju postojeće sisteme enkripcije (RSA, ECC i slične). Iz Apple-a navode da je njihov novi sistem bezbedniji od onih najboljih trenutno dostupnih, koje na primer koriste aplikacije kao što su WhatsApp ili Signal, pa čak i od Signalovog "postkvantnog" algoritma PQXDH.

Ideja je da se već sada zaštite sve komunikacije od mogućeg napada kvantnim računarima u budućnosti, tj. obezbediti da podaci eventualno prikupljeni sada ne mogu da budu dekriptovani kasnije (Harvest Now, Decrypt Later). Sistem PQ3 ponudiće zaštitu od kompromitovanja javnih i privatnih enkripcionih ključeva, njihovom kontinuiranom izmenom i metodom oporavka bezbednog načina komunikacije u slučaju da je neki od ključeva kompromitovan.

Nivo bezbednosti novog protokola, kažu iz Apple-a, potvrdili su i nezavisni stručnjaci korišćenjem nekoliko različitih matematičkih metoda. Njima je dokazano da PQ3 može da služi kao zaštita čak i u prisustvu "veoma snažnih kvantnih sistema", sposobnih da probiju klasične kriptografske zaštite. Najveća prednost je, kažu, što se enkripcija u PQ3 primenjuje repetitivno, a ne samo jednom kao kod postojećih sistema. Tehnički detalji ovog naprednog sistema objavljeni su na Apple-ovom blogu posvećenom bezbednosti.

Najavljeno je da će bezbednosni protokol PQ3 postepeno biti pušten u javnu upotrebu u novim verzijama Apple operativnih sistema: iOS 17.4, iPadOS 17.4, macOS 14.4 i watchOS 10.4, a sve je već dostupno u developerskim beta verzijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: