Tehnopolis

Četvrtak, 22.02.2024.

10:55

Šef nije uvek u pravu

Zaposleni na platformi X/Twitter ignorisali su naređenja vlasnika mreže Ilona Maska, što je sprečilo kršenje pravila FTC-a.

Izvor: B92

Šef nije uvek u pravu
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

FTC (Federalna trgovinska komisija u SAD-u) je otkrila da je Ilon Mask izdao naredbu zaposlenima u kompaniji X (bivši Twitter) koja bi se kosila sa FTC pravilima u segmentu privatnosti i bezbednosti da je sprovedena u delo.

Ispostavilo se da je jedini razlog što je X/Twitter ostao u skladu sa pravilima to što zaposleni nisu poslušali svog tadašnjeg izvršnog direktora.

U otvorenom pismu, koje su FTC zvaničnici objavili, govori se o zaključku istrage koju je agencija donela u istrazi tokom Maskovog preuzimanja Twittera 2022. godine.

Ubrzo nakon preuzimanja, Mask je naredio zaposlenima u Twitteru da daju eksternim piscima pristup kompanijinim internim dokumentima i sistemima. Milijarder je tvrdio da je bar jedan od pisaca, koje je on sam izabrao, imao pun pristup svemu na Twitteru, bez ikakvih limita.

Ovakav Maskov potez privukao je pažnju FTC-a, ali je i pokrenuo alarme kod zaposlenih na Twitteru. Odobravanje ovih beneficija piscima bi im omogućilo uvid u lične informacije Twitter/X korisnika, kao što su direktne poruke, prava imena i telefonski brojevi, a sve ovo se kosi sa pravilima FTC-a o zaštiti podataka.

Zbog toga su zaposleni u Twitteru/X-u odlučili da ignorišu Maskova naređenja.

Zaposleni su ipak piscima/kreatorima sadržaja dali dovoljno informacija da mogu da kreiraju Twitter Files, ali im nisu omogućili ultimativni pristup kompanijinim sistemima i podacima.

Da su se zaposleni povinovali Maskovim naredbama, Twitter/X bi se najverovatnije suočio sa nekim veoma skupim posledicama i kaznama.

Društvena mreža je u maju 2022. kažnjena sa 150 miliona dolara, nakon kršenja sporazuma sa FTC-om, nakon što su korisnički podaci korišćeni za prodaju reklama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: