Tehnopolis

Sreda, 21.02.2024.

11:01

Najbogatiji čovek Azije pravi svoju verziju ChatGPT-ja

Konzorcijum iza kog stoji "Reliance Industries", kompanija Mukeša Ambanija, ima za cilj da pokrene svoju prvu uslugu u stilu ChatGPT sledećeg meseca.

Izvor: B92

Najbogatiji čovek Azije pravi svoju verziju ChatGPT-ja
Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Ambani je najbogatiji čovek Azije, a ovo je veliki korak u ambicijama Indije da postane ozbiljan igrač u oblasti veštačke inteligencije.

Grupa BharatGPT, koja obuhvata ogranak najvrednije indijske kompanije i osam povezanih univerziteta, ponudila je kratak pogled na veliki jezički model u utorak tokom tehnološke konferencije u Mumbaju.

U video-snimku koji je prikazan publici, jedan automehaničar u južnoj Indiji pitao je AI bota na svom maternjem tamilskom jeziku, bankar je razgovarao sa alatom na hindu jeziku, a programer u Hajderabadu ga je koristio za pisanje kompjuterskog koda, preneo je Blumberg.

Ako bude uspešan kao što je planirano, model - nazvan Hanuman po hinduističkom božanstvu, predstavljaće napredak Indije u ubrzanoj trci za razvoj tehnologije veštačke inteligencije.

BharatGPT predviđa da model radi na više od 11 lokalnih jezika u četiri glavna polja - tu spadaju zdravstvena zaštita, menadžment, finansijske usluge i obrazovanje.

Model je razvijen u saradnji sa univerzitetima Indijskog instituta za tehnologiju, uključujući Bombaj, uz podršku bežičnog operatera "Relliance Jio Infocomm" i indijske vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: