Tehnopolis

Sreda, 17.01.2024.

08:51

Google priznao: Ovo je promenio kako ne bi platio tužbu od pet milijardi dolara

Još krajem decembra, pojavili su se izveštaji da Google planira da razreši tužbu koja se pojavila, a tiče se korisničkih podataka dok pretražuju u Chrome Incognito modu. Sada Google preduzima važne korake.

Izvor: B92

Google priznao: Ovo je promenio kako ne bi platio tužbu od pet milijardi dolara
Foto: Sam Kresslein / Shutterstock.com

Od Google-a se još uvek očekuje da korisnicima isplati određenu svotu novca, kao deo poravnanja, ali kompanija nije gubila vreme i ažurirala je upozorenje za svoj Incognito mod kako bi ukazala na svoju politiku prikupljanja podataka.

Nova poruka je znatno eksplicitnija, tako da korisnici imaju mnogo mnaje šanse da budu zbunjeni šta je zaštićeno kada koriste Incognito mod. Promena je vidljiva i na desktop i na mobilnoj verziji Chrome-a.

Kada promene, koje su trenutno dostupne u Canary verziji prgledača, stignu u stabilnu verziju – svim korisnicima će biti prikzana poruka kada otvore Incognito tab. Korisnicima bi trebalo da bude jasnije da neće sve što rade u Incognito modu biti privatno.

Sa Incognito modom, korisnikova istorija pretrage, kolačići, podaci sa sajtova i informacije iz formulara koji se popunjavaju se ne čuvaju, a sve ovo nudi više zaštite na deljenim računarima.

Međutim, između korisnika i sajtova koje posećuje nalazi se provajder internet usluga, direktor filme ili škole ukoliko je u pitanju poslovni uređaj, kao i adminnistratori sajtova koje posećujete – svi oni mogu da vide vašu aktivnost.

Još jedna zaštita koju Incognito mod nudi, jeste blokiranje eksternih kolačića i ovo je podrazumevano u pomenutom modu.

U suštini, korišćenje Incognito moda na uređajima se preporučuje kada je korisnik zabrinut da neko sa fizičkim pristupom uređajumože da proveri istoriju pretrage ili ako želite da proverite da li sajtovi rade pravilno bez specifičnih kolačića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: