Tehnopolis

Subota, 09.12.2023.

11:40

Istorijski: Postignut dogovor o veštačkoj inteligenciji

Zakonodavci i kreatori politika Evropske unije postigli su dogovor o pravilima koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije (AI), saopštio je evropski komesar za unutrašnja tržišta Tijeri Breton na X platformi.

Izvor: Tanjug

Istorijski: Postignut dogovor o veštačkoj inteligenciji
Foto: Shutterstock/Peshkova

Poslanik Brando Benifei, jedan od dvojice vodećih pregovarača u Evropskom parlamentu o ovoj temi, takođe je u petak veče u objavi na X platformi naveo da je došlo do dogovora, prenosi Rojters.

Sporazum je postignut nakon skoro 15 sati pregovora i gotovo celodnevne debate, navodi britanska agencija.

Poslanici EU nisu mogli da se slože oko toga kako da regulišu sisteme kao što je ChatGPT, u okviru pravne regulacije koja ima za cilj da zadrži veštačku AI pod kontrolom.

Evropa se pozicionirala kao pionir novih globalnih standarda nakon postignutog dogovora o pravilima koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije (AI), navedeno je u izjavi Bretona objavljenoj na sajtu Evropske komisije.

On je istakao da je na pregovorima Evropskog parlamenta, Evropske komisije i Saveta Evrope o veštačkoj inteligenciji uspostavljen obavezujući, ali uravnotežen okvir za velike modele AI ("modele AI opšte namene"), koji podrazumeva transparentnost za sve modele opšte namene, kao i oštrije zahteve za moćne modele sa sistematskim uticajem na evropsko jedinstveno tržište.

Sporazumom su se strane obavezale da poštuju ljudska prava i da izbegnu masovno nadgledanje u Evropi, navedeno je u izjavi. Breton je istakao da su razvijeni alati za promovisanje inovacija i da je Evropa usklađena kada je reč o testiranju visokorizičnih AI sistema u uslovima stvarnog sveta, odnosno van laboratorije, uz neophodnu zaštitu.

U izjavi je navedeno da je dogovoren čvrst okvir za sprovođenje Zakona o veštačkoj inteligenciji, što podrazumeva nadzor tržišta na nacionalnom nivou, novu kancelariju EU za AI, kao i oštre kazne za kompanije koje se ne pridržavaju pravila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: