Tehnopolis

Utorak, 05.12.2023.

18:25

Google zadaje udarce "Piratima", ali imaju neočekivanog saveznika

Pre dve godine, Google je počeo da uklanja internet adrese popularnih piratskih sajtova iz svojih rezultata pretrage.

Izvor: B92

Google zadaje udarce
Foto: Shutterstock/AlexLMX

Ova odluka nije uticala na sve korisnike, već je Google dobrovoljno odlučio da ukloni URL-ove u zemljama u kojima lokalni internet provajderi blokiraju ove sajtove, obično po sudskom nalogu.

U Holandiji, na primer, Google je uklonio The Pirate Bay i druge sajtove nakon dokumenta koji je napravila lokalna grupa za borbu protiv piraterije. Slično se desilo i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim zemljama.

Ove intervencije se ne zaustavljaju na jednostavnom uklanjanju domena iz indeksa pretrage. Prvo su nestali i "paneli znanja", odnosno informacije o nekom pojmu koje dobijete sa desne strane kada ga potražite.

Međutim, ToorentFreak piše da su se sada neki "paneli znanja" vratili, poput onog za The Pirate Bay u zemljama kao što su Velika Britanija i Holandija. Zvanični sajt se i dalje ne pojavljuje u pretrazi, a njegov link uklonjen je i iz "panela znanja", mada se ranije tamo nalazio.

Ostaje pitanje da li će ove intervencije sprečiti ljude da koriste The Pirate Bay, jer se adresa ovog (možda i najpopularnijeg) piratskog sajta i dalje nalazi na njegovoj Wikipedia stranici, pa je tako možda i nenamerno, Wikipedia i dalje njihov "saveznik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: