Tehnopolis

Sreda, 18.10.2023.

11:02

Prodaja telefona i dalje u padu: Ovi proizvođači dominiraju

Analitička kompanija Counterpoint research objavila je analizu tržišta za treće tromesečje, kada je u pitanju prodaja telefona.

Izvor: B92

Prodaja telefona i dalje u padu: Ovi proizvođači dominiraju
Foto: Adam Kovacs / Shutterstock.com

Prema navodima iz izveštaja za period jul-septembar, globalna isporuka telefona je zabeležila pad od 8% u pomenutom tromesečju u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Najnovija analiza Counterpointa sugeriše slabiju potražnju potrošača za novim telefonima, što je glavni razlog pada prodaje. S druge strane tržište jeste zabeležilo manji rast od 2% u odnosu na drugo tromesečje ove godine, na šta je verovatno uticala objava iPhone 15 serije.

Kada su u pitanju pojedinačni proizvođači, Samsung je zadržao vodeću poziciji po prodaji tokom trećeg tromesečja i drži 20% ukupne prodaje. Iza južnokorejskog giganta je Apple, koji drži 16% tržišta po prodaji, a treći je Xiaomi sa 12 procenata. Top 5 listu proizvođača sa najboljom prodajom zaokružuju Oppo i vivo.

Zanimljivo je da su svih pet najvećih proizvođača zabeležili pad prodaje telefona tokom trećeg tromesečja. Iz Top 10 proizvođača, samo su Honor, Huawei i Transsion Group (Tecno, Infinix, itel) ostvarili pozitivan rast na godišnjem nivou.

Analitičari kompanije Counterpoint očekuju da će se situacija iz septembra preneti i na četvrto tromesečje, uz povećanje potražnje za telefonim tokom prazničnog perioda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: