Tehnopolis

Ponedeljak, 02.10.2023.

09:55

Da li veštačka inteligencija zaslužuje pravo na slobodu govora?

Sve češća upotreba veštačke inteligencije (AI) širom sveta izazvala je brojne debate.

Izvor: B92

Da li veštačka inteligencija zaslužuje pravo na slobodu govora?
Foto: Shutterstock/Phonlamai Photo

Dok su neki zabrinuti šta će biti ako veštačka inteligencija postane previše moćna, pa čak idu i dotle da će to dovesti do "izumiranja čovečanstva", drugi traže načine da ovo polje regulišu. Sada, stručnjaci kažu da ćemo možda morati da damo AI pravo na slobodu govora.

Uglavnom se u tekstu na sajtu The Conversation sve svodi na neprikosnoveno pravo na slobodu misli, koje je ljudima zagarantovano međunarodnim pravom. Ovo u suštini znači da su vlade dužne da stvore okruženje u kome su ljudi slobodni da misle i izražavaju se kako žele.

Pošto veštačka inteligencija postaje tako veliki deo naše svakodnevice, možda ćemo morati da proširimo to pravo na slobodu govora i na ove sisteme, jer AI može pomoći u podršci našem razmišljanju pružanjem informacija i odgovora na naša pitanja, navodi se u tekstu.

Međutim, dodaje se da AI treba da dobije pravo na slobodu govora samo ako podržava naše pravo na slobodno mišljenje. Veliki problem, ipak, koji muči AI sisteme jesu dezinformacije - i dalje postoji mogućnost ne samo da joj se daju pogrešni podaci, već i da ih izmisli (već se dešavalo).

Pišite nam i vaše mišljenje - da li bi AI trebalo da dobije pravo na slobodu govora? U anketi ispod glasajte, a u komentarima nam napišite zašto ste baš tako glasali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: