Tehnopolis

Sreda, 20.09.2023.

18:30

Microsoft je imao planove da kupi Nintendo

Među brojnim zanimljivim informacijama, saznali smo da je Microsoft bacio oko na velikog konkurenta na tržištu.

Izvor: Zimo

Microsoft je imao planove da kupi Nintendo
Foto: Oleg Krugliak / Shutterstock.com

Otkriveni su Microsoftovi planovi u vezi sa nadograđenom verzijom Xboxa, a zahvaljujući dokumentima koje su razmenjivali sa Saveznom trgovinskom komisijom u SAD-u (FTC), saznali smo i brojne druge planove kompanije.

Za gejmere je najvažnija vest da nadograđeni Xbox stiže u drugoj polovini sledeće godine. Xbox Series S bi trebalo da se pojavi u septembru, a Xbox Series X dva meseca nakon toga.

Najveća razlika u odnosu na aktuelne modele jeste u dizajnu. Nadograđena verzija modela X imaće cilindričan dizajn koji se značajno razlikuje od izgleda trenutnog modela. Konzola će se isporučivati bez jedinice za diskove, ali s većom količinom memorije – 2TB u odnosu na 1TB. Novi Xbox Series X imaće i prednji USB-C ulaz, podršku za Bluetooth 5.2 i WiFi 6E i potpuno novi imerzivni kontroler. Među različitim novitetima, potrebno je naglasiti da će kontroler imati zamenjivu i punjivu bateriju kao i – tiše tastere. Takođe, u dokumentima se spominje i akcelerometar zahvaljujući kojem bi se kontroler aktivirao čim bi se podigao. Njegova cena će iznositi 70 dolara, dok bi cena same konzole trebala da ostane ista – 500 dolara.

Što se tiče modela Series S, i ova konzola će dobiti podršku za Bluetooth 5.2 i WiFi 6E i prodavaće se s novim kontrolerom.

Žele da kupe Nintendo?

Osim nadogradnje aktuelnih verzija, dokumenti su otkrili i informacije o sledećoj generaciji, odnosno potpuno novom Xboxu koji je u Microsoftovom planu. Prema tim informacijama, američka kompanija nove modele planira da predstavi 2028. godine. Do tada se nadaju da će postići usklađenost svoje platforme za cloud gejming s hardverom kako bi omogućili "cloud hibridne igre". Njihova vizija je da se razvije sledeća generacija hibridne gejmerske platforme koja će iskoristiti kombinovanu snagu klijenta i clouda za pružanje veće imerzije i potpuno novog iskustva igranja video igara, stoji na jednom od slajdeova dokumenta nazvanog "Sledeća generacija gejminga u Microsoftu" iz maja 2022.

Osim informacija o budućim konzolama, ovi dokumenti za čiju objavu krivicu snosi, kako izgleda, sam Microsoft, otkrili su još neke njihove planove na tržištu video igara. Jedna od najzanimljivijih informacija odnosi se na potencijalno preuzimanje jednog od najvećih konkurenata na tržištu video igara – Nintenda. "Verujem da bi to bio odličan potez za obe kompanije", komentarisao je izvršni direktor Microsoftova odeljenja za video igre Fil Spenser u imejlu iz avgusta 2020. godine.

Nakon što su se ove informacije pojavile u javnosti, Spenser je zaposlenima poslao imejl u kojem im je rekao da se radi o dokumentima starijim od godinu dana i da su se planovi u međuvremenu promenili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: