Tehnopolis

Četvrtak, 26.05.2022.

12:37

Tviter kažnjen sa 150 miliona dolara - prodavali privatne podatke korisnika

Američka Federalna komisija za trgovinu kaznila je Tviter u iznosu od 150 miliona dolara jer je ta kompanija oglašivačima davala korisničke informacije, uključujući i brojeve telefona, koje prikuplja u bezbednosne svrhe.

Izvor: RTS

Tviter kažnjen sa 150 miliona dolara - prodavali privatne podatke korisnika
Foto: Profimedia

Od maja 2013. do septembra 2019. godine Tviter je prikupljao telefonske brojeve i imejl adrese u bezbednosne svrhe, ali je takođe delio te podatke sa kompanijama koje su slale reklame korisnicima.

Američko ministarstvo pravde i trgovačka komisija navode da je društvena mreža lažno tvrdila da poštuje sporazume o bezbednosti podataka koje SAD imaju sa EU i Švajcarskom.

Prema tim sporazumima, deljenje i korišćenje ličnih podataka korisnika je zabranjeno sem u slučajevima kad oni to lično odobre.

Tviter će zbog toga morati da plati 150 miliona dolara i da postavi nove bezbednosne mere.

Regulatori ističu da je Tviter kršenjem pravila obmanuo korisnike da štiti njihovu privatnost. Kazna dolazi u trenutku kada kompanija čeka da se finalizuje dogovor o prodaji direktoru Tesle Ilonu Masku za 44 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: