Tehnopolis

Sreda, 25.07.2018.

20:40

Uskoro ćemo imati 100 puta brži internet na pametnim telefonima

Mobilne mreže pete generacije podržavaju 100 puta brže preuzimanje podataka, što znači da bi korisnicima mogle da isporuče film u punoj HD rezoluciji za samo nekoliko sekundi.

Izvor: Engadget, Tportal

Uskoro ćemo imati 100 puta brži internet na pametnim telefonima
Thinkstock / Ilustracija

Jedan od najvećih izazova 5G tehnologije je eliminisanje ometanja signala. Da bi se ometali mikrotalasi neophodni za 5G dovoljno samo da neko prošeta između odašiljača i prijemnika.

Proizvođač čipova Qualcomm je predstavio potpuno integrisane 5G NR i sub-6 GHz RF module za pametne telefone i druge mobilne uređaje, za koje tvrde da su prvi te vrste na svetu.

Reč je o modulu antena za mikrotalase QTM052 i radiofrekventivnom modulu QPM56xx sub-6 GHz, koji su kompatibilnim sa već najavljenim modemom Snapdragon X50 5G.

Najveći proizvođači pametnih telefona, kao što su Samsung, LG, Sony, HTC i Xiaomi, već su najavili da će sarađivati sa Qualcommom i obećali da će prve uređaje sa ugrađenim modemom X50 isporučiti tokom prve polovine sledeće godine. Ti uređaji će najverovatnije koristiti pomenutu novu antenu i RF module.
Printscreen / YouTube
U jedan telefon mogu da budu ugrađena do četiri modula, od kojih je svaki ne veći od vrha prsta. Integrisani 5G NR primopredajnik i druge komponente, zajedno sa modemom X50, pomažu anteni u "potrazi" za mikrotalasima.

Iz Qualcomma navode da su prve uzorke već poslali partnerima, kao i da će zajedno sa njima pokušati da pronađu najbolje rešenje kako bi se smanjilo ometanje signala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: