Tehnopolis

Petak, 05.01.2024.

11:17

Otkrivena najstarija poznata verzija prethodnika MS-DOS-a VIDEO

86-DOS, rudimentarni operativni sistem iz 1980. godine, prethodnik je sistema koji je kasnije otkupio Microsoft. Njegova verzija oznake 0.1 sada je dostupna na servisu Internet Archive.

Izvor: Bug

Otkrivena najstarija poznata verzija prethodnika MS-DOS-a VIDEO
Foto: Profimedia

MS-DOS je prvi široko prihvaćeni operativni sistem, koji je 1980-ih godina bio u vlasništvu Microsofta, a distribuiran je uz prve računare, koje smo tada nazivali IBM PC ili PC-kompatibilnim.

Ali, Microsoft nije samostalno osmislio taj OS, već ga je nasledio, nakon što je preuzeo izvornog kreatora, računarsku kompaniju Seattle Computer Products.

DOS pre DOS-a

U Sijetlu je prethodnika MS-DOS-a 1980. godine razvio programer Tim Paterson, a izvorno ga je nazvao QDOS (Quick and Dirty Operating System). Kasnije je sistem preimenovan u nešto komercijalnije ime 86-DOS, da bi ga godinu kasnije otkupio Microsoft i proslavio širom sveta.

Tako je 86-DOS postao deo računarske istorije, a do sada je javnosti bila na raspolaganju samo njegova nešto kasnija verzija, 0.34. Ali, nedavno je korisnik servisa Internet Archive, pod nadimkom f15sim, negde "iskopao" originalnu disketu s još starijim OS-om, pa je nju postavio na isti servis.

Ovde se radi o verovatno prvoj verziji sistema 86-DOS, kompajliranoj u julu 1980. godine, koju je – prema nekim informacijama – do sada videlo samo desetak ljudi. Sada je ona dostupna javnosti, u svojoj celini: s "čak" devet datoteka. U njima se nalazi sve potrebno za pokretanje OS-a, originalni Z80 ASM asembler, prevodilac instrukcija, sistem za pisanje tekstualnih naredbi i na kraju igra – simulator šaha (naravno, u tekstualnom obliku).

Kompletan taj OS moguće je danas skinuti s veba, pokrenuti u emulatoru i istražiti sve njegove tajne. Ako to ne želite da učinite sami, netko je već prošao kroz glavne funkcije i sve objavio u obliku video snimka, koji možete pogledati u nastavku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: