Tehnopolis

Utorak, 21.11.2023.

11:52

Koji Windows je najbolji? ANKETA

Povodom 38 godina od prvog Windowsa, odlučili smo da napravimo mali "presek stanja" i vidimo kakav je glas javnosti.

Izvor: B92

Koji Windows je najbolji? ANKETA
Foto: Shutterstock/Thannaree Deepul

Windows 1.0 je zvanično predstavljen 20. novembra 1985. godine, čime je započela revolucija i dominacija ovog operativnog sistema u svetu računara. Naime, pre skoro četiri decenije, dominirali su tekstualni interfejsi, koji nisu bili primamljivi nikome.

Onda je Windows 1.0 stigao sa grafičkim korisničkim interfejsom i korisnicima je poniudio prilagođeno iskustvo. Ponuđene su multitasking mogućnosti, meniji i podrška za računarski miš, a Microsoft je od prve verzije Windowsa nastavio da dominira tržištem, pa tako danas Windows koristi oko 1,6 milijardi uređaja.

Svakom novom verzijom Windows je menjan i poboljšavan prema iskustvima korisnika, pa se tako aktuelna verzija, Windows 11, u značajnoj meri razlikuje od onoga što je Bil Gejts predstavio 1985. godine. Međutim, iako hvaljen, Windows je u jednoj meri i osporavan zbog problema sa kojima se korisnici suočavaju.

Zbog toga vas pitamo: Koji Windows je najbolji? U anketi ispod glasajte, a u komentarima napišite zašto ste baš tako glasali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: