Tehnopolis

Ponedeljak, 12.02.2024.

12:15

Funkcija praćenja sna na satovima dobija bitno poboljšanje

FDA (Uprava za hranu i lekove) je dala zeleno svetlo funkciji otkrivanja apneje u snu na Galaxy Watch uređajima u SAD, objavio je Samsung.

Izvor: B92

Funkcija praćenja sna na satovima dobija bitno poboljšanje
Foto: Framesira / Shutterstock.com

Kompanija napominje da je ovo prvo odobrenje te vrste u SAD – južnokorejski zvaničnici su prethodno odobrili ovu funkciju za upotrebu u toj zemlji.

Samsung planira da u trećem tromesečju ove godine doda alatku za praćenje apneje u snu na kompatibilne Galaxy Watch uređaje. Biće dostupan preko aplikacije Samsung Health Monitor.

Ova funkcija omogućava onima od 22 i više godina, kojima nije dijagnostikovano stanje, da provere znake apneje u snu koristeći svoj pametni sat i telefon. On traži znake umerene do teške opstruktivne apneje za vreme spavanja (OSA), tokom perioda praćenja od dve noći. Korisnici će morati da prate svoj san duže od četiri sata dva puta u periodu od deset dana da bi koristili ovu funkciju.

OSA je uobičajeno, hronično stanje koje pogađa oko 25 procenata muškaraca i 10% žena u SAD, prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje. Osobe sa ovim stanjem imaju tendenciju da prestanu da dišu dok spavaju, što može smanjiti kvalitet njihovog sna, poremetiti snabdevanje kiseonikom i dovesti do većeg dnevnog umora. Ako se ne leči, apneja u snu može da poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti kao što su hipertenzija, koronarna arterijska bolest, srčana insuficijencija, srčana aritmija i moždani udar, ističu iz Samsunga.

Kompanija je dodala da bi ova funkcija trebalo da pomogne većem broju ljudi da otkriju umerene i teške oblike stanja i da potraže lekarski savet kada to urade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: