Četvrtak, 19.04.2007.

16:51

Vakcinacija romske dece

Crveni krst Srbije sprovodi akciju povodom evropske nedelje imunizacije

Izvor: Tanjug

Default images

Predstavnici Crvenog krsta Srbije i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" podelili su danas deci romske nacionalnosti sa opštine Čukarica 100 paketića koji sadrže kalendar vakcinacije na romskom jeziku, namenjen roditeljima, školski pribor i higijenske artikle. Akcija je sprovedena u okviru evropske nedelje imunizacije koja se obeležava od 16. do 22. aprila pod sloganom "Zaštitimo vakcinom svako dete".

Romska deca uključena u ovu akciju pohađaju "Otvoreni vrtić" Crvenog krsta Čukarica pri školi "Aca Milosavljević" u Rušnju, a sutra je za njih organizovan odlazak u pozorište "Boško Buha", gde će gledati predstavu "Tri praseta."

Crveni krst Srbije u 30 gradova širom zemlje realizuje program "Otvoreni vrtić za romsku decu i decu iz socijalno ugroženih porodica", među kojima su izbeglice i raseljeni, a cilj je da se pripreme za obrazovanje i redovno pohađanje nastave.

Program obuhvata decu od tri do devet godina  i njihove roditelje, koji imaju ključnu ulogu kada je reč o istrajnosti dece u školovanju, a vaspitno-obrazovni rad se odvija na srpskom i romskom jeziku.

Prošle godine ovim programom je bilo obuhvaćeno 470 roditelja i 756 dečaka i devojčica, od kojih 57 odsto živi u romskim nehigijenskim naseljima, deo u porodičnom smeštaju, a oko pet procenata u kolektivnim centrima za izbeglice.

U programu "Otvoreni vrtić" učestvuju obučeni volonteri Crvenog krsta, profesionalci i saradnici iz partnerskih organizacija - ukupno 244 osobe, a realizuje se uz pomoć organizacija Crvenog krsta Švedske, Norveške, Islanda i Belgije, Švarcajske agencije za razvoj i saradnju i Evropske agencije za rekonstrukciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: