Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 29.01.2011.

13:52

Pobeda fantastičnog Kuša u Šamoniju

Švajcarac Didije Kuš trijumfovao je na šestom spustu ovogodišnjeg Svetskog kupa održanog u francuskom Šamoniju.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Kuš je do 16. pobede u karijeri došao u vremenu od 1:58.91 minuta i to samo nedelju dana posle slavlja na legendarnom Štrajfu u Kicbilu.

Drugo mesto, sa zaostatkom od 67 stotinki, zauzeo je Dominik Paris iz Italije, koji je tako napravio veliku senzaciju, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Austrijanac Klaus Krel.

Od starta takmičenja u Šamoniju poveo je Paris, koji je bio prvi na stazi, a potom je samo mogao da isprati kako rivali nikako ne uspevaju da ga nadmaše. Među njima su bili i specijalisti za brzinske discipline Norvežanin Aksel Lund Svindal i Mihael Valhofer iz Austrije, koji su na kraju morali da se zadovolje 14, odnosno petom pozicijom.

Parisu je najbliže uspeo da se približi Krel i to pošto je 20 minuta morao da čeka da krene sa starta zbog pada Manuela Ozborn-Paradija iz Kanade. Ozborn-Paradi je pao na donji deo leđa, ali je tada izbegao povrede, da bi mu se posle noga zapetljala u ogradu, zbog čega je odmah prebačen u bolnicu, gde mu je ustanovljen prelom potkolenice. Uz Kanađanina, pad je imao i Austrijanac Georg Štrajtberger, koji je uspeo da se vrati na noge, ali je bila vidljivo da teško hoda. Još u četvrtak teške povrede tokom treninga doživeo je takođe Austrijanac Mario Šajber, koji se uspešno oporavlja.

Vrlo brzo došao je red na Kuša, koji je posle Kicbila, još jednom fantastičnim izdanjem 'oduvao' sve protivnike i tako došao do drugog trijumfa ove sezone. Iza prve trojice potom su sledili Austrijanci Joahim Puhner i Valhofer, Janik Bertran iz Francuske, Švajcarac Beat Fojc i Žoan Kleri iz Francuske, dok su prvu desetoricu kompletirali Austrijanci Romed Bauman i Hanes Rajhelt.

Takmičenje u Šamoniju su propustili Amerikanac Bodi Miler, aktuelni osvajač velikog Kristalnog globusa Karlo Janka iz Švajcarske i Austrijanac Benjamin Rajh. Miler se na takav potez odlučio da bi u Sjedinjenim Državama proslavio rođendan i odmorio se pred Svetsko prvenstvo u Garmiš-Partenkirhenu. Sličan razlog je imao Janka, jer, kako sam kaže nema više šanse da odbrani titulu, dok Rajh nije želeo da troši energiju na discipline koje mu lošije idu, a uz to je i nije u najboljoj formi.

U generalnom plasmanu i dalje ubedljivo vodi Hrvat Ivica Kostelić, koji je bio 28. u spustu, sa 1.078 bodova, ispred Kuša sa 673 i još jednog Švajcarca Silvana Curbrigena, koji ima 658. U poretku spusta prvi je Kuš sa 379 bodova, a prate ga Valhofer sa 314 i Curbrigen sa 285.

Takmičenje u Šamoniju se nastavlja u nedelju superkombinacijom, dok je naredni spust zakazan za 11. mart u norveškom Kvitfjelu.

Rezultati spusta u Šamoniju:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 1:58.91
2. Dominik Paris (Italija) + 0.67
3. Klaus Krel (Austrija) + 0.88
4. Joahim Puhner (Austrija) + 0.91
5. Mihael Valhofer (Austrija) + 1.01
6. Janik Bertran (Francuska) + 1.10
7. Beat Fojc (Švajcarska) + 1.20
8. Žoan Kleri (Francuska) + 1.35
9. Romed Bauman (Austrija) + 1.36
10. Hanes Rajhelt (Austrija) + 1.43

Generalni plasman spusta:
1. Didije Kuš (Švajcarska) 379
2. Mihael Valhofer (Austrija) 314
3. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 285
4. Klaus Krel (Austrija) 279
5. Romed Bauman (Austrija) 201
6. Bodi Miler (SAD) 190

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 1.078
2. Didije Kuš (Švajcarska) 673
3. Silvan Curbrigen (Švajcarska) 658
4. Aksel Lund Svindal (Norveška) 603
5. Romed Bauman (Austrija) 545
6. Mihael Valhofer (SAD) 478

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Umetničko klizanje

CAS odbio Ruskinje

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbio je žalbu ruskih klizača na odluku da im se oduzme zlatna medalja u ekipnom takmičenju na ZOI 2022. u Pekingu, nakon suspenzije Kamile Valijeve zbog dopinga.

B92.sport

17:50

44 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu