Nova vest
Olimpizam

Petak, 30.07.2021.

13:53

Mektić i Pavić osvojili hrvatsko finale

Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su zlato u dublovima na Olimpijskim igrama.

Izvor: B92

Autor:B92

Mektić i Pavić osvojili hrvatsko finale
Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Oni su u hrvatskom finalu savladali Ivana Dodiga i Marina Čilića 6:4, 3:6, 10:6.

Ovo je bilo prvo finale muškog dubla posle 113 godina u kojem su igrali teniseri iz iste zemlje.

Mektić i Pavić su već u prvom gemu iskoristili malu nesigurnost Marina Čilića na servisu i osigurali brejk prednosti.

Do kraja seta su tu prednost zadržali ne dozvolivši rivalima ni jednu brejk priliku, dok su propustili pet šansi da još ubedljivije reše set.

Drugi set bio je mnogo izjednačeniji, Čilić i Dodig su podigli nivo servisa, da bi se u šestom gemu vratili nakon Mektićevih i Pavićevih 30:0 i napravili brejk.

Mektić i Pavić su tada prvi put na turniru ispustili svoj servis, a Čilić i Dodig nisu propustili ukazanu šansu već dobijaju set i poravnavaju na 1-1.

Tako je pobednik rešen u taj-brejku koji su Mektić i Pavić otvorili sa furioznih 6:0. Dodig i Čilić uspevaju da se oporave i smanje na 8:6, ali najbolji dubl sveta osvaja naredna dva poena i osvaja olimpijsko zlato.

Mektić i Pavić su na savršen način krunisali svoju prvu zajedničku sezonu u kojoj su osvojili osam turnira, uključujući i Vimbldon.

Dodig i Čilić mogu biti zadovoljni srebrom jer nisu bili ni među nosiocima na turniru. Hrvati su osvojili četvrtu i petu medalju na Olimpijskim igrama.

Prve dve osvojili su 1992. u Barseloni Goran Ivanišević bronze u pojedinačnoj konkurenciji i dublu sa Goranom Prpićem. A 2004. su Mario Ančić i Ivan Ljubilić osovjili bronzu u Atini u dublu.

Hrvatska je trenutno na pet medalja u Tokiju. Zlata su uzeli Matea Jelić, Martin i Valent Sinković te Nikola Mektić i Mate Pavić. Ivan Dodig i Marin Čilić prvi su srebreni, a Toni Kanaet je osvojio broncu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu