Nova vest
Košarka

Četvrtak, 14.05.2020.

11:39

"Fil Džekson se razočarao kad je čuo da sam pročitao 'Na Drini ćuprija'"

Toni Kukoč pričao je koliki je uticaj na njegov razvoj i uspeh imao trener Fil Džekson.

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Getty images/Jonathan Daniel /Allsport

Kukoč je bio deo čuvene generacije Čikago Bulsa iz devedesetih godina koje je sa klupe predvodio Džekson, a na parketu Majkl Džordan.

"Imao je odličnu komunikaciju sa igračima. Uvek je govorio da jedan tim vredi onoliko koliko vredi njegova najslabija karika u lancu. Svake godine pred početak sezone, držao je sastanak i davao nam fascikle u kojima je opisivao kako bismo trebali da igramo, kako da napadamo, kako da se branimo. I uvek je naslov tih fascikli bio “sezona 1995/96” ili “sezona 1996/7”. Međutim, u poslednjoj njegovoj godini u “Bulsima” na fascikli je pisalo “Last Dance"", otkriva Kukoč.

Kukoč je otkrio i jednu anegdotu sa Džeksonom.

"Mnogo puta me zvao na večeru u želji da me bolje upozna. I ne samo mene, već svakog igrača. Fil Džekson istu pažnju je posvećivao i prvom i 12 igraču. Preporučivao nam je knjige za čitanje. Pročitao je "Na Drini ćuprija" i razočarao se kada je meni dao da je pročitam jer sam mu rekao da sam to već pročitao u srednjoj školi, kao lektiru"
, rekao je bivši hrvatski košarkaš.

Kukoč je igrajući za Jugoplastiku, Beneton i Čikago izgubio samo jedno finale, u finalu Evrolige protiv Limoža.

"Možda se ne sećam svih dobijenih finala i pobeda, ali zato pamtim svaki poraz. Možda je to zato što kada pobedimo svi su zadovoljni i srećni a kada izgubim sam ljut i samo gledam u koga će biti uperen prst, ko će biti označen kao krivac, i kako da to ne budem ja",
rekao je Kukoč za "TV Arena sport".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
NBA

"Ruža" koja je prerano uvenula

Derik Rouz, ime koje će zauvek ostati urezano u srcima navijača Čikaga, ljubitelja košarke. On odlučio da kaže kraj profesionalnom igranju lepršave igre, a njegov put nije bio samo sportski, već i pun emocija ispunjen usponima i padovima i neizmernom snagom.

Aleksandar Stajkovac

19:00

1 d

Novo Sport Video Menu